TEMAT OGÓLNY
Re: TEMAT OGÓLNY
Ale chodzi ci o figurkę czy o długość prawdziwego miecza? Jeśli to drugie, to około 150 cm, czyli trzy stopy. Nie są to wielkie Zwohandery z końca średniowiecza, jakich używają np. Landsknechci czy imperialni Greatswordzi, ale raczej czternastowieczne bastardy/półtoraki.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.
jaka stopa ma 50 cm ? O_O i jak mozna mieć miecz 1,5m o_O
Galeria : http://picasaweb.google.pl/111482416722908443131
Usługi : http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=25816
CoolMini : http://www.coolminiornot.com/artist/DeCha
=====================================================================
Bretonia -> 3k -> aktualnie ostre baty
Beastmen -> 1k -> jeszcze większe baty niż jak gram bret'ą :]
Usługi : http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=25816
CoolMini : http://www.coolminiornot.com/artist/DeCha
=====================================================================
Bretonia -> 3k -> aktualnie ostre baty
Beastmen -> 1k -> jeszcze większe baty niż jak gram bret'ą :]
-
- Oszukista
raczej koło 1,5 m, koło 80-100 cm to standardowe miecze długie
Queści używają dwóraków( < nie wiem jak to się pisze) nie mieczy półtora ręcznych
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów
-
- Oszukista
great weapon to niekoniecznie dwurak... miecz bastardzi spokojnie mógł mieć 1,5 m a dwuręcznym zdażało się mieć mniej. A to co chłopcy mają w łapach to na 90% bastardy a nie jakiekolwiek dwuraki - a przynajmniej nie kojarzę takiego typu dwuraka.
Może nie znasz takiego typu dwuraka bo to Warhammer Fantasy Battle? Twórcy nie muszą znać historii i militariów.
Ale Bękart to na pewno nie jest, bo trzymając miecz oburącz widać część rękojeści, i to dość sporo.
http://www.games-workshop.com/gws/catal ... prod780930
pierwszy model z lewej.
Jest to po prostu jakiś wymyślony rodzaj miecza oburęcznego i tyle. Nie ma co się nad tym głowić. Kto z was słyszał o rycerzach noszących komody na plecach?
Ale Bękart to na pewno nie jest, bo trzymając miecz oburącz widać część rękojeści, i to dość sporo.
http://www.games-workshop.com/gws/catal ... prod780930
pierwszy model z lewej.
Jest to po prostu jakiś wymyślony rodzaj miecza oburęcznego i tyle. Nie ma co się nad tym głowić. Kto z was słyszał o rycerzach noszących komody na plecach?
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2010, o 17:21 przez Tandor92, łącznie zmieniany 1 raz.
Z nazewnictwem mieczy jest ogólnie spory chaos. Stopa ma nieco ponad 30cm (w zależności od okresu historycznego i regionu od 32 do 38), co przy trzech stopach daje miecz o długości 130-140 cm.
Co do samych nazw - bastard lub miecz bastardowy to popularny półtorak (choć sama nazwa półtorak jest popularnym uzusem językowym, a nie oficjalną nomenklaturą) - rękojeści tych mieczy są dłuższe od zwykłego miecza jednoręcznego (takich jak miecz przypisywany Henrykowi V, przechowywany w Tower, czy chociażby Szczerbiec, który jest jednak wybitnie mieczem ceremonialnym, a nie bojowym), ale krótsze od mieczy wielkich (flambergi, zwohandery, miecze księcia Walii z Tower), które nierzadko miały na rękojeści próg oddzielający jedną dłoń od drugiej czy też ricasso na ostrzu z dodatkowym krótszym jelcem, używanym przy skróceniu dystansu.
Dodam, że bastardy nie były też typowymi mieczami długimi (Langschwerty, Fechtschwerty itp) - miecz długi miał wybitnie dwuręczną rękojeść, ale ostrze jedynie nieznacznie dłuższe od miecza jednoręcznego (o jakieś 15-20 cm).
Przed wnioskiem końcowym kilka porównań długości mieczy i ich parametrów:
- gladiusy rzymskich legionistów - w zależności od okresu od 60 do 90 cm (im później, tym stawały się dłuższe)
- miecz jednoręczny z końca XIV wieku - 100 cm (w tym ostrze 80) - to miecz, który posiadam osobiście, dokładna kopia miecza przechowywanego w Waffensammlung w Wiedniu, datowanego na 1380-1390
- miecz wielki piechoty niemieckiej ze zbiorów zbrojowni na zamku Churburg - 170 cm (datowany na około 1500 rok, typowy "imperialny greatsword")
- miecz półtoraręczny, znaleziony pod Płowcami (1331) - 130 cm, przechowywany w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie
Wniosek: miecze questing knightów opisane są jedynie jako "broń wielka" na potrzeby gry. Biorąc pod uwagę fakt, że:
a) Bretonnię na podstawie elementów uzbrojenia i opancerzenia można "datować" na pierwszą połowę XIV wieku
b) niemożliwą rzeczą jest używanie konno miecza wielkiego (greatsworda)
Questingowie posiadają miecze półtoraręczne vel bastardowe, typowe dla tego okresu, po około 120-130 cm.
Rzecz jasna całym tym wywodem można sobie zadek podetrzeć, bo dane historyczne nijak mają się do świata fantasy, gdzie możliwe jest wsadzenie na konia elfa, który walczy halabardą Niemniej, chciałem jakoś uargumentować swoje stwierdzenia.
I na koniec sprostowanie - 150 cm w moim pierwszym poście to stanowcze nadużycie, pisane bez głębszego zastanowienia. Chodziło mi o orientacyjne trzy stopy, które odpowiadają wymiarom typowego bastarda.
Co do samych nazw - bastard lub miecz bastardowy to popularny półtorak (choć sama nazwa półtorak jest popularnym uzusem językowym, a nie oficjalną nomenklaturą) - rękojeści tych mieczy są dłuższe od zwykłego miecza jednoręcznego (takich jak miecz przypisywany Henrykowi V, przechowywany w Tower, czy chociażby Szczerbiec, który jest jednak wybitnie mieczem ceremonialnym, a nie bojowym), ale krótsze od mieczy wielkich (flambergi, zwohandery, miecze księcia Walii z Tower), które nierzadko miały na rękojeści próg oddzielający jedną dłoń od drugiej czy też ricasso na ostrzu z dodatkowym krótszym jelcem, używanym przy skróceniu dystansu.
Dodam, że bastardy nie były też typowymi mieczami długimi (Langschwerty, Fechtschwerty itp) - miecz długi miał wybitnie dwuręczną rękojeść, ale ostrze jedynie nieznacznie dłuższe od miecza jednoręcznego (o jakieś 15-20 cm).
Przed wnioskiem końcowym kilka porównań długości mieczy i ich parametrów:
- gladiusy rzymskich legionistów - w zależności od okresu od 60 do 90 cm (im później, tym stawały się dłuższe)
- miecz jednoręczny z końca XIV wieku - 100 cm (w tym ostrze 80) - to miecz, który posiadam osobiście, dokładna kopia miecza przechowywanego w Waffensammlung w Wiedniu, datowanego na 1380-1390
- miecz wielki piechoty niemieckiej ze zbiorów zbrojowni na zamku Churburg - 170 cm (datowany na około 1500 rok, typowy "imperialny greatsword")
- miecz półtoraręczny, znaleziony pod Płowcami (1331) - 130 cm, przechowywany w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie
Wniosek: miecze questing knightów opisane są jedynie jako "broń wielka" na potrzeby gry. Biorąc pod uwagę fakt, że:
a) Bretonnię na podstawie elementów uzbrojenia i opancerzenia można "datować" na pierwszą połowę XIV wieku
b) niemożliwą rzeczą jest używanie konno miecza wielkiego (greatsworda)
Questingowie posiadają miecze półtoraręczne vel bastardowe, typowe dla tego okresu, po około 120-130 cm.
Rzecz jasna całym tym wywodem można sobie zadek podetrzeć, bo dane historyczne nijak mają się do świata fantasy, gdzie możliwe jest wsadzenie na konia elfa, który walczy halabardą Niemniej, chciałem jakoś uargumentować swoje stwierdzenia.
I na koniec sprostowanie - 150 cm w moim pierwszym poście to stanowcze nadużycie, pisane bez głębszego zastanowienia. Chodziło mi o orientacyjne trzy stopy, które odpowiadają wymiarom typowego bastarda.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.
Może mi ktoś podać wzór na ruch jednostajnie przyśpieszony prostoliniowy?? Chce obliczyć z jaką prędkością będą biegli rycerze w stronę gobosów
V= S/T to chyba to
To na jednostajny prostoliniowy
Chodzi mi tylko o wzór. To z ryckami dodałem żeby Jagal się nie czepiał, że nie na temat
Żeczywiście, kombinowałem trochę jak skaven.
Matis pisze:Chodzi mi tylko o wzór. To z ryckami dodałem żeby Jagal się nie czepiał, że nie na temat
Matis pisze:Żeczywiście, kombinowałem trochę jak skaven.
dżisas... Panie widzisz a nie grzmisz... i jeszcze na sam koniec ortograf w pięknym stylu... Gniewko jak to zobaczy to zejdzie na zawał...
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!