8 edycja- pytania
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
-
- Mudżahedin
Re: 8 edycja- pytania
Nie ma napisane w kodeksie HE A przynajmniej nie znalazłem.
Ale rzeczywiście jest w erracie do RB VIII edycji 6 strona po prawej ze moze i GW i 2xHW.
Ale rzeczywiście jest w erracie do RB VIII edycji 6 strona po prawej ze moze i GW i 2xHW.
HE 2.5k
- Młody Pajak
- Kradziej
Nie ma napisane, że nie można więc można
- Młody Pajak
- Kradziej
Może używać.. sam nieraz takowego składałem i grałem
Na prawdę dobre źródło zasad.Młody Pajak pisze:Może używać.. sam nieraz takowego składałem i grałem
- Młody Pajak
- Kradziej
Już napisałem dlaczego możnaAsassello pisze:Na prawdę dobre źródło zasad.Młody Pajak pisze:Może używać.. sam nieraz takowego składałem i grałem
Pająk pisze:Jak to w końcu jest z zasadą Inspiring Presence? Np. Skink Priest z 6 Ld jest w 12'' od saurusów z 8 Ld, to oni muszą testować Ld na generalskim, czy mogą na swoim?
I druga kwestia- co się dzieje z Ld jeśli Skink Priest jest w saurusach? Jest osobna zasada, że oddział korzysta z najwyższego Ld w oddziale. Tu się te dwie zasady wykluczają, która jest ważniejsza? Imho oddział może testować wtedy na swoim Ld, ale pewności 100% nie mam.
Anyone?
Musisz korzystac z Ld generala jesli jestes w zasiegu.Pająk pisze:Pająk pisze:Jak to w końcu jest z zasadą Inspiring Presence? Np. Skink Priest z 6 Ld jest w 12'' od saurusów z 8 Ld, to oni muszą testować Ld na generalskim, czy mogą na swoim?
I druga kwestia- co się dzieje z Ld jeśli Skink Priest jest w saurusach? Jest osobna zasada, że oddział korzysta z najwyższego Ld w oddziale. Tu się te dwie zasady wykluczają, która jest ważniejsza? Imho oddział może testować wtedy na swoim Ld, ale pewności 100% nie mam.
Anyone?
Jesli zas chodzi o druga sprawe to bierzesz Ld oddzialu, bo wybierasz najwyzsza liderke czyli w tym momencie skinkow.
co do KB.
znowu komplikujecie banalna sprawe :/
RB s.72 - kiling blow.
dziala na infantry, kawe i war beasty.
nie dziala na monstery, monstrous infantry/kawe/beasts, charioty itd.
w tym momencie, tam gdzie W nie sa dzielone, czyli: monstrous cavalry czy bohater na beastach (jest wyraznie napisane, ze stosuje sie zasady ze s.83 - czyli monstrous cavalty) KB nie dziala. bo nie mozna oddzielic jezdzca od "konia" z powodu dzielonego zycia.
tam gdzie bohater i beast/chariot/unique unit maja swoje osobne woundy mozna wtedy ubic z KB jezdzca. ale nie mounta. tutaj nie ma problemu z rozdzieleniem jezdzca od mounta. moze wiec zostac sam monster i rzuca sie na jego reakcje czy tez sam bohater.
errata sprostowala to w ten sposob, ze na potrzeby KB jezdziec jest traktowany jak infantry (ma swoje osobne W) ale nie mozna w niego walnac stompem czy innym badziewiem.
nie ma co tutaj kombinowac.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
- Infernal Puppet
- Masakrator
Jakbyś sie uczył o wieloznaczności języka to byś wiedział, że to praktycznie niemożliwe .
Mogli by pisać tak, by pola do interpretacji było mniej, ale całkowicie się tego zlikwidowac nie da .
Mogli by pisać tak, by pola do interpretacji było mniej, ale całkowicie się tego zlikwidowac nie da .
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
Ja tam się uczyłem tylko o praktycznie jednoznacznych językach (programowania ), całe szczęścieInfernal Puppet pisze:Jakbyś sie uczył o wieloznaczności języka to byś wiedział, że to praktycznie niemożliwe .
- gerald_tarrant
- Masakrator
czy w świetle nowych errat zostały jakieś bronie które dają bonusy nie tylko w walce?
cold turkey pisze:To moze nie do konca pytanie z VIII edycji - ale czy BSB [armii, hero] moze miec great weapon/dwie bronie albo
tarcze ?
Nie moge tego znalezc. Jest napisane tylko, ze zwykły sztandarowy ma to samo co oddzial.
Nie każdy.
Musisz mieć to wyraźnie zaznaczone w AB inaczej zapomnij.
A ten faq:
Odnosi się tylko to sztandarowych jednostki i tylko do nich.Q: Can a Standard Bearer use a weapon that requires two hands?
Can he use an additional hand weapon? (p94)
A: Yes to both questions.
Q: Does a magic item or spell that gives a bonus to a characteristic,
do so bonus for all rules purposes (e.g. the effect of spells,
characteristic tests, etc)? (p4)
A: Yes, except for magic weapons or where the description of
the item or spell specifically says otherwise.
To chyba wyjaśnia kwestię przekazywania 10ws przez wampira.Q: Does a weapon that gives a bonus to a characteristic only give
that bonus when being used to attack a model?(p4)
A: Yes, including magic weapons unless specifically stated
otherwise.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2010, o 18:57 przez bigpasiak, łącznie zmieniany 1 raz.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Za dokładnie.bigpasiak pisze:Odnosi się tylko to sztandarowych jednostki i tylko do nich.Q: Can a Standard Bearer use a weapon that requires two hands?
Can he use an additional hand weapon? (p94)
A: Yes to both questions.
W skrócie - NIE.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.