Prywatyzacja lasów [do zamknięcia]

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
cold turkey
Mudżahedin

Re: Prywatyzacja lasów [do zamknięcia]

Post autor: cold turkey »

Dobre wieści ![Najprawdopodobniej] Nie bedzie zgody PSL na wlaczanie LP do budżetu http://www.rp.pl/artykul/5,568518.html

Przy czym caly czas przeklete ministerstwo finansow kombinuje.
HE 2.5k

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

każda prywatyzacja jest zła powie Ci to każdy związkowiec z leśnictwa, górnictwa, stoczni itd. itp. :wink: Ciekawe czy JKM też jest tego samego zdania :?: 8)

pozdro,
Ż.

P.S. dalej nie otrzymałem odpowiedzi czy w tym temacie można dyskutować czy nie ? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Ż. można dyskusja wróciła na poprawne tory więc jej nie zatrzymujemy

Awatar użytkownika
Mlody_Rusinek
Wałkarz

Post autor: Mlody_Rusinek »

cold turkey pisze:Dobre wieści ![Najprawdopodobniej] Nie bedzie zgody PSL na wlaczanie LP do budżetu http://www.rp.pl/artykul/5,568518.html

Przy czym caly czas przeklete ministerstwo finansow kombinuje.
Dobre wieści to by były jakby rząd się pozbył z sektora finansów publicznych tego, co generuje taki dług. To że mamy tragiczną sytuację finansową i kiepskie próby jej poprawy nie przeszły trudno nazwać dobrą wiadomością.

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

lepiej leczyć czy zapobiegać?

reformujac od dupy strony wyjdzie jeszcze większa dupa. Tyle w temacie... dla mniej kumatych: ratowanie finansów publicznycznych poprzez sztuczne generowanie dodatkowych wpływów, a nie cięcie wydatków mija sie z jakimkolwiek celem, a tym bardziej z logika.

Awatar użytkownika
Virgo
Chuck Norris

Post autor: Virgo »

Gremlin pisze:mija sie z jakimkolwiek celem, a tym bardziej z logika.
Sanity is for the weak.

cold turkey
Mudżahedin

Gremlin pisze: ratowanie finansów publicznycznych poprzez sztuczne generowanie dodatkowych wpływów, a nie cięcie wydatków mija sie z jakimkolwiek celem, a tym bardziej z logika.
100% sie zgadzam i mysle, ze lwia wiekszosc ekonomistow tez by sie z Toba zgodzila
HE 2.5k

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

cieszę się że się zgadzamy, tyle że o ile mnie pamięć nie myli to nieodżałowanej pamięci Lech zawetował chociażby ukrócenie wcześniejszych emerytur coby wymienić tylko jeden z przykładów wsparcia Pis-u dla jakichkolwiek cięć socjalnych/równoważenia budżetu... bo o tym że największym obciążeniem dla budżetu są transfery socjalne wspominać nie muszę - a BTW to mamy największą ilość inwalidów na 1000 mieszkańców, podobną jak zniszczone wieloletnimi wojnami domowymi kraje Afryki Subsaharyjskiej :lol2:

pozdro,
Ż.

cold turkey
Mudżahedin

Tamtarararam

Podpisana jest ustawa o finansach publicznych Bez Włączania do nich LP. A więc rząd [jak na razie] nie położy na nich swojego szponiastego łapska.

Protesty leśników i opór części PSL odniosły sukces.
Ale za dziesiec lat do polityki wejda neoliberałowie uksztaltowani tylko przez pieniadz i wizje sukcesu[vide wiekszosc tego parszywego forum :D ] i strach sie bac co wtedy bedzie - powietrze sprywatyzuja.
HE 2.5k

Marjanpl
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Marjanpl »

Malutka moja dygresja.

Podajcie mi nazwę jedynej sprywatyzowanej polskiej kopalni.
DO tego ta kopalnia ma duże zyski.
Znajduje się na giełdzie i praktycznie każdy jej pracownik co dostał pakiet akcji jest teraz milionerem (albo mu mało do tego brakuje).

Znajdźcie na jej temat informacji i potem mówcie, że KAŻDA prywatyzacja jest zła.
Jest zła jak zarządza nią ktoś kto się nie zna.

Czemu prywatne przychodnie są bardziej rentowne i o niebo przyjemniejsze od publicznych?
Bo zarządzają nimi ludzie którzy mają olej we łbie.

Żeby nie było, uważam, że lasy są na chwile obecne bardzo rentowne.
Mój tata był leśnikiem więc mam prawdopodobnie największe pojęcie o tym zawodzie z większości ludzi piszących na forum.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Jest zła jak zarządza nią ktoś kto się nie zna.
Diabeł tkwi w szczegółach. Jest tyle różnych wariantów prywatyzacji (i komercjalizacji), że naprawdę, nie ma żadnej reguły. Akcje Bogdanki należą do OFE, skarbu państwa i drobnych akcjonariuszy. Ciężko powiedzieć, żeby była to spółka prywatna pełną gębą.
Lasy państwowe miały być... w sumie ciężko powiedzieć. Były państwowe i miały zostać państwowe, tylko sposób zarządzania finansami by się zmienił.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Marjanpl
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Marjanpl »

Osobiście uważam LP za dobro strategiczne państwa.
Które MUSI podlegać regulacjom.
Jak by takie chłopki mogły wycinać ze swoich lasów ile by chciały to by po miesiącu nic nie było. A potem marudzenie ze leśniczy nic nie pomógł i nie doradził a wcześniej się sami pluli, że oni wiedzą lepiej.

W Kanadzie, USA lasy i pozyskiwane z nich drewno jest istną żyłą złota.
U nas też mogą być dobrą podporą naszej gospodarki.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Marjanpl pisze: Mój tata był leśnikiem więc mam prawdopodobnie największe pojęcie o tym zawodzie z większości ludzi piszących na forum.
A ja sam pracowałem kiedyś w Nadleśnictwie - czy to znaczy, że wiem o tej branży więcej?

Lasy państwowe czy prywatne - nie wiem, jak są państwowe to może zamiast jazgotu na ten wyprzedaży narodowych "klejnotów" zaczęlibyście się martwić dlaczego są tak zaśmiecone? Bo tak to jest, że jak państwowe to publiczne, a jak publiczne - to wiadomo, że burdel i szanować tego nie trzeba :/
Wolałbym, żeby lasy były prywatne ale za to czyste.

Inna sprawa to totalny monopol państwa w tej branży, nie można nawet ściąć własnego drzewa z działki bez uprzejmego poproszenia o to władze. A jakby była dla LP konkurencja to i drewno by było tańsze i lasy czystsze (w końcu kto z prywaciarzy pozwoli sobie by na jego terenie powstał śmietnik, który mógłby być przyczyną pożaru?)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Aktualnie las prywatny można sobie ogrodzić i nikogo nie wpuszczać, więc wątpię, czy przekazanie wszystkich lasów w prywatne ręce byłoby wskazane.
Bo tak to jest, że jak państwowe to publiczne, a jak publiczne - to wiadomo, że burdel i szanować tego nie trzeba :/
Wolałbym, żeby lasy były prywatne ale za to czyste.
Sądzisz, że ludziom, którzy wywożą śmieci do lasu będzie robiło różnicę, czy jest on prytwatny, czy państwowy? Wątpię, by którykolwiek właściciel płacił regularnie za sprzątanie lasu w imię tego, by mieć czysto. No chyba, że go ogrodzi i wprowadzi monitoring, ale wtedy koszty takiego działania przypuszczalnie nigdy mu się nie zwrócą
nie można nawet ściąć własnego drzewa z działki bez uprzejmego poproszenia o to władze
Drzewa oprócz tego, że fajnie wyglądają, to jeszcze ograniczają prędkość wiatru, zapobiegają osuwaniu się gruntu no i stanowią siedlisko dla różnych stworzeń. Karczowanie tego w imię widzimisię właściciela z pewnością nie jest wskazane. Równie dobrze możnaby pozwolić właścicielowi jeziora na osuszenie go.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Żaba pisze:cieszę się że się zgadzamy, tyle że o ile mnie pamięć nie myli to nieodżałowanej pamięci Lech zawetował chociażby ukrócenie wcześniejszych emerytur coby wymienić tylko jeden z przykładów wsparcia Pis-u dla jakichkolwiek cięć socjalnych/równoważenia budżetu... bo o tym że największym obciążeniem dla budżetu są transfery socjalne wspominać nie muszę - a BTW to mamy największą ilość inwalidów na 1000 mieszkańców, podobną jak zniszczone wieloletnimi wojnami domowymi kraje Afryki Subsaharyjskiej :lol2:

pozdro,
Ż.
hohoho
mamy caly tabun rencistow zdolnych do pracy, 40letnich emerytow.

a decyzja o ostrym cieciu socialu to raczej nie zapadnie szybko. az strach sie bac-> ludziom odbilo z powodu pieprzonego kawalka drewna w centrum stolicy wiec co by bylo po takiej decyzji?
wiec preznym krokiem zmierzamy w kierunku "bankructwa"

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Byłoby tyle, że PO zebrałoby więcej głosów. Beneficjenci socjalu i tak nie głosują na PO, więc to wszystko jedno, czy będą zadowoleni, czy nie. Natomiast ci, którym zależy na ambitnej i zasadniczej reformie albo głosują na PO, albo świrów z UPR czy innych marginalnych partyjek, albo w ogóle olewają wybory, bo po co tracić weekend, skoro i tak nic konkretnego rządzący nie mają do zaoferowania.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

tutaj sie podpisze.
wypatruje coraz intensywniej jakiejkolwiek zasadniczej reformy sluzby zdrowia. narazie troche pachnie ksiegowoscia kreatywna.

ODPOWIEDZ