Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kubcio
Oszukista

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Kubcio »

Slayer Zabójców pisze:Całuje po stopach. Myslalem, ze poprostu rusza się 3d6.
Arbiter, ja bym to zwindykował na Twoim miejscu :badgrin:
Obrazek

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Kubcio pisze:Arbiter, ja bym to zwindykował na Twoim miejscu :badgrin:
Domyślam się, mały świntuszku :P
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Prosiłbym jeszcze raz długobrodych o pomoc ;)
Jeżeli czar zadaje 2k6 hitów jednostce (unit) to znaczy, że np. w ekipie 30 warriorów trafionych zostaje od 2 do 12 modeli, a jeżeli np. modelem jest maszyna, to wtedy trafienia się rozdziela? Oprócz tego jak organki wystrzelą np. w trolla, wypadnie liczba 8, dostaje on 8 trafień?
Z góry dziękuje za pomoc.
Obrazek

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Slayer Zabójców pisze:modelem jest maszyna, to wtedy trafienia się rozdziela?
Rozdzielało się w 7ed. w 8ed, maszyna jest traktowana jako pojedynczy model. W przypadku magii i strzelania ma ona 7T i W=liczbie załogi (czyli w przypadku dwarfów 3 lub 4 jeśli mamy inżyniera dokupionego) i Sejva równego tego załogi (6+ w naszym przypadku).

Np. organki na potrzeby strzelania i magii mają 7T, 3W i 6+sv. Gdy dostaną ostatniego W schodzi cały model.
Slayer Zabójców pisze:Oprócz tego jak organki wystrzelą np. w trolla, wypadnie liczba 8, dostaje on 8 trafień?
Tak, liczba oczek na artyleryjce to auto-hity, normalnie bierzesz 8 kości i kulasz na zranienie.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Dostanie tyle trafień, ile wypadło na kostce.
Nic się nie rozdziela, wszystkie hity idą w maszynę. Maszyna ma tyle ataków i ran ile ma obsługantów, ponadto T obsługi jest używane tylko w walce wręcz. Podczas strzelań i czarowania stosuje się T maszyny.

EDIT: Arbitrze, ubiegłeś mnie podczas pisania posta.
Ostatnio zmieniony 31 gru 2010, o 16:08 przez Klafuti, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Irek_Dwarf
Chuck Norris

Post autor: Irek_Dwarf »

Troll jak wypadnie na Organie 8 Hitów to dostaje 8, 2d6 hitów to nie 2d6 modeli więc maszyna dostaje 2d6 hitów w 7ed się rozdzielało między załogą a maszyną w tej edycji załoga to tylko tokeny do oznaczania pozostałych Woundów maszyny :)

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Slayer Zabójców powraca z garścią pytań.

1.Mogę wybrać weapon team w klocku clanratów jako cel i czy może używać zasady "uwaga, panie!"?
2.Jeżeli czar zadaje k6 woundów 3 oddziałom, za każdy oddział rzuca się osobno, czy jeżeli wyrzucę na kostce 5 to wszystkie 3 oddziały dostają po 5 hitów?
Obrazek

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

1. możesz wygrać na cel, nie ma LOS'a ale ma warda na 4+ jeśli jest w 3" od jednostki macierzystej.
2. za każdy osobno

Awatar użytkownika
Gremli
Mudżahedin

Post autor: Gremli »

AD1. Nie ma warda tylko "uwaga panie" (los) co przenosi trafienie na jednego zwyklaka z oddziału jak już.
Ja tu tylko sprzątam.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

@Gremli

Arbiter ma rację - skaveńskie weapon teamy mają taką swoją zasadę, mylisz to z nową zasadą działającą na samotnych bohaterów znajdujących się bodajże do 3 cali od swojego oddziału podobnej wielkości co oni sami.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Laik - 3 cale od unitu 5+ modeli, który nie ucieka. ;]
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Laik pisze:skaveńskie weapon teamy mają taką swoją zasadę, mylisz to z nową zasadą działającą na samotnych bohaterów znajdujących się bodajże do 3 cali od swojego oddziału podobnej wielkości co oni sami.
zgadza się, to ich specjalna zasada opisana na str.60 Skaveńskiego armybooka

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Mam pytanie do dlugobrodych, na czym polega dokladnie odginanie szarz ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Slayer Zabójców pisze:Mam pytanie do dlugobrodych, na czym polega dokladnie odginanie szarz ?
Polega to mniej więcej na tym, że ustawiasz jeden ze swoich oddziałów (raczej mniej warty punktowo) tak by przeciwnik nie miał innych atrakcyjnych opcji ruchu poza zaszarżowaniem tego oddziału. W momencie, gdy przeciwnik deklaruje szarżę na ten oddział Ty deklarujesz Flee! Ważne jest w tym wypadku pamiętanie, iż ucieka się względem linii środek-środek obu oddziałów - goniącego i uciekającego - dlatego można się tak ustawić, by uciekając pociągnąć przeciwnika za sobą lekko w bok. Pozwala to wystawić oddział przeciwnik, tak jak byś sobie tego życzył - tak by jego flanka ustawiona była na szarżę Twego innego oddziału, na ostrzał lub po prostu odciągnięcie oddziału wroga i przedłużenie jego egzystencji poza walką.

Taktyka ta miała duże znaczenie w 7ed. Teraz jako, że można szarżę przekierowywać na inny oddział w momencie, gdy przeciwnik deklaruje na szarżę Flee! straciła ona nieco na swej atrakcyjności.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

Tak była mowa o tych flame atakach i zdejmowaniu regernki, wiem na czym to polega. Gdzie to mogę znaleźć w roolbooku jakby ktoś na turnieju się do mnie przyczepił, że reszta oddziału jak bije to dalej to coś nie ma regenki ?
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Str.74 małego RB (na końcu opisu zasad Regeneracji)
Wręcz śmieszne by było gdyby ktoś się o tą zasadę wykłócał :roll:

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

Dzieki wielkie ;) sam pewnie z autopsji wiesz że ludzie o różne pierdoły się kłócą, ostatnio miałem syt że koleś kłócił się o to że kula armatnia dalej nie może lecieć jak piechur wy wardował
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

Ekhem.... a tak przypadkiem nie jest w tej edycji? :roll: Kule działają jak bolce? Jak pierwszego nie zabije to dalej nie leci? Chyba, że to działa tylko na modele, które mają po kilka woundów. Nie mam teraz podręcznika aby to sprawdzić ale coś się chyba w tej kwestii zmieniało teraz...

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

To jest tak, że jeśli kula nie zabije wielo-woundowego targetu to się jakby w/na nim zatrzymuje i nie leci dalej. Czyli jak bolec. Przez zwykłe leci po całości.
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

cahir pisze:To jest tak, że jeśli kula nie zabije wielo-woundowego targetu to się jakby w/na nim zatrzymuje i nie leci dalej. Czyli jak bolec. Przez zwykłe leci po całości.
tez nie do konca tak.
hero (na piechote) ma wiele W a nie musisz go zabic by kula poleciala dalej.
na s.113 - who's been hit? - jest to dokladnie opisane.
z kuli armatniej trzeba zabic monstrous infantry/cavalry/beast by pocisk polecial dalej, inaczej zatrzymuje sie na nie zabitym modelu. tak jak na jakiejs przeszkodzie.
troche niescislosci jest z monsterami. jest napisane, ze bouncuje przez nie, natomiast nizej jest obrazek z przeciwnya zasada.
tak czy inaczej: przez infantr, beasty, cavalry kula leci normalnie (bez znaczenia jest tutaj wspolczynnik W).

i tutaj jest moje pytanie. czy kula wlatuje do domku? czy rozwala sciane?
jesli druga opcja to czy strzelajac pozniej z czegos innego to czy oddzial ma hard cover?
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

ODPOWIEDZ