MALOWANIE OCZU
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Re: MALOWANIE OCZU
Czyta się super, ale potem czas na powrót do figurki... Rzut okiem i ... Cholera, moja ma jakieś malutkie oczy, prawie ich nie widzę, a co dopiero żeby tam tyle kolorów zmieścić!
Mam pytanie, czy wspomagacie się szkiełkiem powiększającym?
Mam pytanie, czy wspomagacie się szkiełkiem powiększającym?
mikroskopem elektronowym o zasilaniu atomowym własnej produkcji
ja używam do tego okularów ale szkiełko też jest pomocne, tylko trzeba się pod nim nauczyć malować
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
ja używam do tego okularów ale szkiełko też jest pomocne, tylko trzeba się pod nim nauczyć malować
Skorzystałem z porad i jest wyraźnie lepiej. Zrobiłem błąd, bo wydawało mi się, że farba jest za rzadka (konsystencja mleka) i mi się rozlewała. Tymczasem rzadsza farba i mniej jej na pędzlu i od razu cud nad Wisłą. Dziękuję za świetny poradnik ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Jak już namaluję tak ze sto oczek to zacznę się zastanawiać nad tym w którą stronę patrzą i tym podobne... Mam nadzieję, że szybko to pójdzie![Pray [-o<](./images/smilies/eusa_pray.gif)
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Jak już namaluję tak ze sto oczek to zacznę się zastanawiać nad tym w którą stronę patrzą i tym podobne... Mam nadzieję, że szybko to pójdzie
![Pray [-o<](./images/smilies/eusa_pray.gif)
W sumie chyba nie spotkałem się z tym nigdym a warto by pomyśleć nad jedną opcją przy malowaniu oczu.
Swego czasu byłem w bractwie i strzelałem z łuku historycznego. Nie spotkałem się jeszcze z tym żeby figurki łuczników miały jedno oko przymknięte. Jest to naturalne zachowanie przy strzelaniu z łuku, tak samo zresztą jak pistoletu. W końcu trzeba przymierzyc![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
W tym przypadku zamalowałbym najpierw przestrzeń oka czarną farbą (czy też fioletową/czerwoną zależy od pożadanego efektu) a następnie zamalował kolorem skóry zostawiając tylko dolną czarna kreskę (co miałoby zasymulować zamkniętą powiekę). Oko najbliżej strzały (z reguły prawe) zostałoby otwarte i pomalowane wg poradnika.
Jak myślicie?![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Swego czasu byłem w bractwie i strzelałem z łuku historycznego. Nie spotkałem się jeszcze z tym żeby figurki łuczników miały jedno oko przymknięte. Jest to naturalne zachowanie przy strzelaniu z łuku, tak samo zresztą jak pistoletu. W końcu trzeba przymierzyc
W tym przypadku zamalowałbym najpierw przestrzeń oka czarną farbą (czy też fioletową/czerwoną zależy od pożadanego efektu) a następnie zamalował kolorem skóry zostawiając tylko dolną czarna kreskę (co miałoby zasymulować zamkniętą powiekę). Oko najbliżej strzały (z reguły prawe) zostałoby otwarte i pomalowane wg poradnika.
Jak myślicie?
Eeeeeeee tam, Rambo nie przymykał oka, jak strzelał z łuku ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
A tak poważnie - ciekawa uwaga i można to wypróbować, ale modele najczęściej mają oczy otwarte i zamalowanie jednego z nich nie zawsze będzie dobrze wyglądać. Chodzi mi o wypukłą gałkę oczną, a człowiek często przy przymykaniu oka robi to "mocno", czyli tak "ściska" tę powiekę, że aż się zmarszczki pojawiają i oko już nie jest wtedy takie okrągłe, bo wszystko się zwęża w szczelinkę. Jak strzelałem z kałacha w woju, to trochę "niewygodnie" mi było normalnie oko zamknięte utrzymać, a jak mocniej zacisnąłem, to było lepiej i "stabilniej". W modelach takiego efektu nie ma![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Ale dobrze, że zwróciłeś na to uwagę i podałeś pomysł na wykonanie
Dzięki wielkie, na pewno się przyda!
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
A tak poważnie - ciekawa uwaga i można to wypróbować, ale modele najczęściej mają oczy otwarte i zamalowanie jednego z nich nie zawsze będzie dobrze wyglądać. Chodzi mi o wypukłą gałkę oczną, a człowiek często przy przymykaniu oka robi to "mocno", czyli tak "ściska" tę powiekę, że aż się zmarszczki pojawiają i oko już nie jest wtedy takie okrągłe, bo wszystko się zwęża w szczelinkę. Jak strzelałem z kałacha w woju, to trochę "niewygodnie" mi było normalnie oko zamknięte utrzymać, a jak mocniej zacisnąłem, to było lepiej i "stabilniej". W modelach takiego efektu nie ma
Ale dobrze, że zwróciłeś na to uwagę i podałeś pomysł na wykonanie
Ja z doswiadczenia moge dodac ze lepiej maloje mi sie najpierw oczy a poem wykancza cala glowe modelu. Zawsze mam wrazenie ze jak pomaluje napierw twarz to oko spiernicze i bede musial calosc poprawiac ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Sorki za offtop. Gdzie uczą, że strzela się przy zamkniętym oku z historycznego? Zawsze wydawało mi się, że w wypadku takiego strzelania po prostu robi się to intuicyjnie? Dominujące oko średnio jest potrzebne przy historykachYameso pisze:W sumie chyba nie spotkałem się z tym nigdym a warto by pomyśleć nad jedną opcją przy malowaniu oczu.
Swego czasu byłem w bractwie i strzelałem z łuku historycznego. Nie spotkałem się jeszcze z tym żeby figurki łuczników miały jedno oko przymknięte. Jest to naturalne zachowanie przy strzelaniu z łuku, tak samo zresztą jak pistoletu. W końcu trzeba przymierzyc
Jak myślicie?
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Ekhm - jak sie strzela na duze odległości to tak, patrząc "po strzale" widzielibyśmy niebo co raczej jest bez sensu, dlatego w tym przypadku po prostu robi sie korekte każdego kolejnego strzału.
Przy małych odległościach można celować jak z pistoletu/strzelby, czyli po strzale. I tutaj już musisz przymknąć oko, chyba że masz zeza rozbieżnego
Chodziło mi o naturalne zachowanie. Przy kuszy już nie masz takiego celowania po paraboli. Mają większą siłę, prędkość - celujesz patrząc wzdłuż bełtu.
Post dot nie tylko łuczników, ale też innych jednostek z miotanymi pociskami ^^
Przy małych odległościach można celować jak z pistoletu/strzelby, czyli po strzale. I tutaj już musisz przymknąć oko, chyba że masz zeza rozbieżnego
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Post dot nie tylko łuczników, ale też innych jednostek z miotanymi pociskami ^^
Koń ma z reguły niemal albo całkiem czarne oko na modelu. Tylko w chwili przerażenia oczy ma tak wytrzeszczone, że widać białko (w googlowych zdjęciach ładnie to widać).
Oczy maluję dzięki ARBALOWI i jego tutorialowi :)Efekt jest dla mnie w 100% zadowalający.![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Oczy maluję dzięki ARBALOWI i jego tutorialowi :)Efekt jest dla mnie w 100% zadowalający.
- sernikwystygl
- Wałkarz
dzieki wielkie za tuta
rewelka heh dzieki Tobie moje figsy widza
pozdrawiam![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
pozdrawiam