Bardzo fajny patent. Będę musiał sam z niego skorzystać.ctan pisze:(...) ja tylko pokazałem jak wygląda figurka w skali szarości i jak to się odbija na tym co widzimy na kolorowo.
Celowo przeciągnąłem barwy, żeby było widać o co mi chodzi. Często tak robię kiedy maluję figurkę, pstrykam fotkę, zmieniam na b&w i wtedy wiem co i gdzie poprawić.
Figurki Ignis & Rakso - 23.08.16
Moderatorzy: Ziemko, wind_sower
Re: Figurki Ignis & Rakso - 03.I.11 - minoś
Łajdaki nie usłyszą kiedy przyjdę. Nie kiedy powyrywam im uszy!
Tarcza za mocno się zlewa ze skórą tego typka ale za to ostrze... Cudne.
Tarcza faktycznie wydaję się być nieco niezauważalna na tle samej postaci, natomiast malowanie miecza wręcz mnie oczarowało...
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Wszystko miodzio . Tarczę hipka zrobiłbym na złoto/zielono, aby trochę połączyć odcieniami z bronią. Mieczyk - genialny. Minos wygląda lepiej, niż przedtem, gdyby jeszcze łeb jakoś odcinał się od tułowia ...
Czekam na następnych hipków.
Czekam na następnych hipków.
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Świetny - jak zwykle zresztą - jedynie, jak poprzednio, tarcza zlewa się trochę z samym hipkiem, ale i tak dla mnie odjaździk .
WOW! Minos na prawdę o parę poziomów wyżej! Gratulacje!
A co do tego stworka z zielonym mieczem to nie mogę oderwać od niego wzroku... ta zieleń.... super
A co do tego stworka z zielonym mieczem to nie mogę oderwać od niego wzroku... ta zieleń.... super
-
- "Nie jestem powergamerem"
Jeśli kolory na zdjęciach sa przekłamane, to może to być wina tego, ze zdjęcia robisz z uzyciem lampy błyskowej.
Kiedy patrzysz na figurkę własnymi oczami, widzisz ją w innym swietle niz matryca aparatu kiedy robisz zdjęcie, wiec moze warto robic zdjęcia tylko przy oswietleniu stałym (bez błysku)? Wystarczą 2 solidne lampki biurkowe, ustawione tak abyoswietlic model z różnych kątów (warto tez rozpraszac swiatło, nawet zwykłą biała serwetką, jesli się nie posiada profesjonalnego sprzętu).
Jeśli, natomiast, robisz zdjęcia z takim własnie oswiatleniem, to mzoe warto zobaczyc, czy balansy kolorów aparatu nie sa przypadkiem jakies "dziwne"
Warto tez robic zdjęcia z jak największym udziałem swiatła dziennego, jesli model wyglada najkorzystniej w takowym.
Pamietajmy też, ze wrzucamy pliki skompresowane, a one też tracą nieco przestrzeni tonalnej.
Ja ostatnio zaczałem robic zdjęcia na czasie naswietlania 2" i niskiej czułosci, i w czasie jak przesłona jest otwarta, to wykonuję lampkę ruch "po łuku" nad modelem, daje to bardzo dobry efekt. To taki trick powszechny w fotografii reklamowej. Nie jestem PRo, ale kilka prób i błędów (no i nieoceniona pomoc małżonki ), dały mi rezultaty, które mnie satysfakcjonują
Poza tym szczerze odradzam ciemne tła! Czarne tło nie odbija swiatła, przez co model jest słabiej oswietlony, i "spłaszcza się".
Kiedy patrzysz na figurkę własnymi oczami, widzisz ją w innym swietle niz matryca aparatu kiedy robisz zdjęcie, wiec moze warto robic zdjęcia tylko przy oswietleniu stałym (bez błysku)? Wystarczą 2 solidne lampki biurkowe, ustawione tak abyoswietlic model z różnych kątów (warto tez rozpraszac swiatło, nawet zwykłą biała serwetką, jesli się nie posiada profesjonalnego sprzętu).
Jeśli, natomiast, robisz zdjęcia z takim własnie oswiatleniem, to mzoe warto zobaczyc, czy balansy kolorów aparatu nie sa przypadkiem jakies "dziwne"
Warto tez robic zdjęcia z jak największym udziałem swiatła dziennego, jesli model wyglada najkorzystniej w takowym.
Pamietajmy też, ze wrzucamy pliki skompresowane, a one też tracą nieco przestrzeni tonalnej.
Ja ostatnio zaczałem robic zdjęcia na czasie naswietlania 2" i niskiej czułosci, i w czasie jak przesłona jest otwarta, to wykonuję lampkę ruch "po łuku" nad modelem, daje to bardzo dobry efekt. To taki trick powszechny w fotografii reklamowej. Nie jestem PRo, ale kilka prób i błędów (no i nieoceniona pomoc małżonki ), dały mi rezultaty, które mnie satysfakcjonują
Poza tym szczerze odradzam ciemne tła! Czarne tło nie odbija swiatła, przez co model jest słabiej oswietlony, i "spłaszcza się".
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
O, i już tarczka inaczej wygląda , ale dalej najbardziej gniotący jest mieczyk . Czekam na CG.
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
Niesamowite! Jestem dumny, że mogę dzielić z Tobą jedno forum.
takie "magiczne"