jak składacie swoje wampiry?

Vampire Counts

Moderator: misha

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rogal
Mudżahedin

Re: jak składacie swoje wampiry?

Post autor: Rogal »

Bojek pisze:Lord Vampir NIE MUSI znać Vampire Lore. Koniec :) można pyknąć nawet Lorda VC z deathem a generałem będzie mały nekros z ld7 znający lora vampira. I kto mi zabroni :D ? i tak liderka tutaj gówno robi (no sypanie...) ale jak taki mały pierdek będzie generałem, a tata sobie polata to i nie ma takiego problemu z marszem i uniwersalniej sie robi.

jeśli ktoś to uściśli że lord musi znać Vampire Lore to tylko ujednolicimy rozpiski ;) nie będzie lataczy,klepaczy,kowbojów...pozostanie tylko duży mag /wamp/nekros i w zasadzie rozpiski robione pod nich.

Dostaliśmy szansę na zrobienie rozpisek conajmniej 3 mega skrajnych:
1.(piechta+magia)
2.(offens+klepacz)
3.(mega krzyki i podchody)
*oraz oczywiście mieszanie się tych stylów...a wy chcecie nas udupić i dać nam tylko opcję nr.1 [-X
+1

a jak sie tworzy rozpiske to co sie bieze 1 ?
generała / wybor lora / bsb / ?

według mnie ten zapis wymusze tylko to , ze jakby ktos chciał zagrac na 2x Ghul KIngu to ze musi wziac jakiegos maga(np małego vampa) na generała aby spelnic 1 warunek -musi byc magiem. ok , 1 lvl mag , mały vampir , ma mozliwosc wzięcia jakiegoś lora , ale , ze nie ma innych magow w armii (rozpie) musi wziąć LoV.(czyli przynajmniej 1 osoba musi znac LoV z potencjalnych generałów aby sie nim stac.) O ld nigdzie nie widze zapisu w generals of undeath . Przynajmniej ja to tak rozumiem .

btw kto tu zaczął tak podjudzać i jątrzyć w tej sprawie? .

Awatar użytkownika
SaperHeart
Piłkarz

Post autor: SaperHeart »

Bastor pisze:Aż mnie tknęło - i wziąłem do ręki podręcznik.
I z Lorda-Klepacza - wychodzi jedna wielka wampirza DUPA... :evil:

Niestety jest zapis który WYMUSZA wzięcie Lore of Vampire przez Generała.
A ponieważ RB WYMUSZA przydzielenie generała do postaci z najwyższym Ld, wygląda to mniej więcej tak:

1. Wybieram do rozpy Lorda
2. O ile nie ma innej postaci o wyższym lub równym Ld --> Lord otrzymuje ZDOLNOŚĆ "Generał" (wymusza to na nas RB)
3. AB ZMUSZA nas do przydzielenie mu Lore of Vampire.

Nie ma opcji - jak byk w AB jest zapis który mówi "jeśli generał może wybrać - MUSI WYBRAĆ LORE OF VAMPIRE".
Niestety...
Nawet jeśli złożymy rozpę na podstawie AB i będziemy ignorować RB... to po jej zakończeniu jest konieczność zweryfikowania z zasadami ogólnymi.
A wtedy RB niejako AUTOMATYCZNIE zmieni nam Lore (masz możliwość wybrania LoV? No to każdy inny wybór jest nielegalny :( )

Dla mnie sprawa zamknięta.
Choć osobiście bardzo żałuję - bo to faktycznie uwala Lordów wampirzych.

Pozostaje więc albo Lord z LoV i dowolne złożenie pozostałych herosów...
... albo Master Necro - z pomniejszymi wampirkami... albo innymi nekro...

Szkoda :evil:
Bastor przeczytaj jeszcze raz AB ;) Pamiętaj, że najpierw musisz się kierować zasadą AB > RB. W Armybooku masz napisane, że generałem musi być Mag. Idąc Twoim Tokiem myślenia zawsze bym musiał brać Vampire Lorda na Generała, ponieważ ma najwyższy LD. Ja np. na Generała wybieram Hero Vampira z Lore of Vampire. Potem do rozpiski dołączam kolejny herosów Wightowego Króla (którego robie na BSBka), Necromante i Vampire Lorda z Lore of Death. Spełnione są wszystkie zasady z AB i RB ? Tak, ponieważ mój Generał (który ma Lore of Vampire) ma najwyższe Ld wśród bohaterów spełniających obie sytuacje. Mam racje ?
IMO jest taka sytuacja jak z Avatar of Death lub Dreadknight w 7 edycji. Ludzie krzyczeli i wrzeszczeli, że Vampir nie może brać Magic Weapon i Armour jak nie wykupi tych mocy. Poczekamy zobaczymy. Jak GW wyda FAQ-a to powinno rozwiązać nasz problem.
...Who dares wins...
Obrazek

Awatar użytkownika
Daw
Masakrator

Post autor: Daw »

Ja jestem zdania, że kiedy wrzucam Vampire Lorda z Lore of Death to wtedy automatycznie geniem zostaje inny mag z Lore of Vampire który ma najwyższy Ld... ale co ja tam wiem.
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
Obrazek
Obrazek

Bastor
Chuck Norris

Post autor: Bastor »

@Malak

Ja rownież myślałem w ten sposób.
Ale jak dokładnie się wyczytałem - to wychodzi, że NIESTETY nie ma rady.
Wszystko przez ten cholery zapis "jeśli może wybrać - musi wybrać LoV".

Bo jeśli dokładnie rozłożyć twoją propozycję rozpiski to nawet jeśli złozysz ją tylko w oparciu o AB to i tak po zakończeniu jej tworzenia musisz spełniać zasady z RB.
A to powoduje że najwyższy Ld powinien być generałem.
I teraz wchodzi "w życie" zapis o wyborze lora.
Możesz wybrać na lodzie LoV? Możesz...
No to skoro AB mówi "MUSISZ" to znaczy że musisz...

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

Daw ma rację, ale zawsze przecież można przy odrobinie dobrej woli pokomplikować każdy zapis.
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1

Awatar użytkownika
SaperHeart
Piłkarz

@Bastor

Niestety ale nie moge się zgodzić z Tobą. Najpierw patrzysz w Armybooka, a potem w Rulebook. Oki czekamy na FAQ-a ;P

@Daw

+1
Jestem tego samego zdania.
...Who dares wins...
Obrazek

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Czemu ignorujecie zapisek "jeśli może wybrać?" pisząc "wybieram death"? HALOOO
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

Post autor: Szamot »

bo wybieram death! :)

jestem obrońcą wampira innego niż 4lveleowy mag któru niańczy armię...mogliśmy zyskać urozmaicenie...a jest jak bylo tylko że zmienili nam trochę wskrzeszanie, dale lory na małych magach, pare jednostek i zabrali hełm,regenkę...a sam szkielet pozostaje taki sam.

Czemu nie pozwolicie nam na większą elastyczność armii?

Bastor
Chuck Norris

@Malak
Jak zapewne zauważyłeś mój pierwszy post "forsował" dokładnie takie same stanowisko jak twoje (i nie tylko).
Niestety - pomimo tego, że ja również gram VC są pewne kwestie (zasady) z którymi nie da rady dyskutować... :(

A mam wrażenie, że nie zwracacie uwagi na fakt, że w obecnym Army Booku jest jeden istotny zapis:
Na stronie 84 Army Booka w sekcji "Using the army list" jest zapis, który bezwzględnie nakłada na nas OBOWIĄZEK stosowania zasad kompozycji armii zgodnych z rozdziałem "Choosing an Army" z Rulebooka.
A tam na stronie 107 jest zapis:
"The General is the character in your army with the highest Leadership."

Więc leci to tak:
1. Dodaję Lorda do rozpy
2. Normalnie stałby się "generałem" a automatu - ale AB nakłada dodatkowy warunek: musi być Wizard'em.
3. Ponieważ Vampir Lord spełnia ten warunek - można przystąpić do wybrania Lora przy czym MUSI to być Lore of Vampire.

I idę o zakład, że żaden FAQ tego nie zmieni.
Niestety - sam nad tym ubolewam i uważam, że Autor AB coś spierd....ł - bo to faktycznie jest bez sensu
(na cholerę tyle zasad, udziwnień - skoro wystarczyło napisać to wprost)
Ale zasady są jakie są - i nie widzę specjalnie sposobu na ominięcie tego.

No chyba, że LS stwierdzi że ma być "inaczej" - ale o ile znam LS to raczej się nie spodziewam...

Awatar użytkownika
Niki
Pseudoklimaciarz

Post autor: Niki »

Niestety, przekonuje mnie taka argumentacja. Mam tylko jedno ale (na przykładzie HE):
1) Dodajemy do rozpy maga i nobla.
2) Noble staje się generałem z automatu, jako, że ma najwyższe Ld, tak? Więc zrobienie go BSB, a maga generałem jest nie zgodne z zasadami?

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

I tak i nie. Noble jest w tym wypadku generałem ( bo ma najwyższe LD ), ale w momencie mianowania go BSB-kiem traci tą właściwość, bo generałem już być nie może, zostaje więc nim mag.
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Niki
Pseudoklimaciarz

Post autor: Niki »

Dlaczego w momencie mianowania go BSBkiem? Jest generałem, więc zgodnie z RB nie możemy zrobić go BSBkiem (bo przez niewielką chwilę byłby jednocześnie generałem i BSB). Więc, przy założeniu, że "mianowanie generała" triggeruje w momencie dodania do rozpiski bohatera (a to sugeruje zapis "jeśli może wybrać" w wampirzym booku), taki Noble nie może zostać wybrany BSBkiem, bo musi być generałem (jako postać z najwyższym Ld).

Caledor19
Oszukista

Post autor: Caledor19 »

Tyle ze praktycznie wszyscy graja na standardzie HE czyli arcy i noble wiec to raczej nie jest zyciowy przyklad a jezeli juz gra na mniejsze pkt gdzie nie miesci sie Arcymag to nie wystawia sie nobelka tylko np 2magow
Warhammer to nie jest sport

Bastor
Chuck Norris

Niki pisze:Dlaczego w momencie mianowania go BSBkiem? Jest generałem, więc zgodnie z RB nie możemy zrobić go BSBkiem (bo przez niewielką chwilę byłby jednocześnie generałem i BSB). Więc, przy założeniu, że "mianowanie generała" triggeruje w momencie dodania do rozpiski bohatera (a to sugeruje zapis "jeśli może wybrać" w wampirzym booku), taki Noble nie może zostać wybrany BSBkiem, bo musi być generałem (jako postać z najwyższym Ld).
Nie ma zapisu w generale, że nie może zostać BSB...
Ale w BSB jest zapis, że nie może być generałem.
Dlatego model, który MA UPRAWNIENIA do stania się BSB (bo nie wszyscy mają taką opcję) po otrzymaniu tej opcji automatycznie przestaje być generałem (jeśli nim był...).

I gdyby nie zapis o konieczności wybrania LoV - wszystko byłoby OK.
Wystarczyłoby wziąć np. Lore of Death - i już nie byłoby problemu:
- jest vampirem? TRUE
- jest magiem? TRUE
- ma Lore of Vampire? FALSE

Czyli nie może być generałem - i szukamy nowego kandydata.
Niestety - JEST PRZYMUS. I nie można tego zignorować. Zapis jest czytelny i bezpośredni.
Tyle. Niestety...

A szkoda, bo opcja klepacza z Dethem była zajebiaszcza :evil:

Awatar użytkownika
Rogal
Mudżahedin

Bastor pisze: I gdyby nie zapis o konieczności wybrania LoV - wszystko byłoby OK.
Wystarczyłoby wziąć np. Lore of Death - i już nie byłoby problemu:
- jest vampirem? TRUE
- jest magiem? TRUE
grasz na 2999
1 lord
- jest vampirem? TRUE
- jest magiem? TRUE
2 Lord
- jest vampirem? TRUE
- jest magiem? TRUE
- ma Lore of Vampire? TRUE
=congratz jestes generalem

ale

jak np grasz na 1400 i lord
- jest vampirem? TRUE
- jest magiem? TRUE
- ma Lore of Vampire? FALSE .i tu pojawia się przymus , ze Musisz Zmienić na LoV jeśli chcesz grac takim buildem .nie spełniasz wymagan no to kombinuj dalej ...
według mnie obciąża to buildy przy małych formatach , ale za to większych już nie - tam jest wolna amerykanka .

przychylam się do tego co mówił Drwal tj. Poki nie wyjdą jakieś porządne uściślenia do tego to proponowałbym grać tak jak się chce.

oh mam pytanie :
Gdy Vampir lord ma red fury i master strike (Heroic killing Blow ) i np w butchera w oddziale ogrow wymieni 5 atakow na HKB i go zabije to czy bedzie mogl uderzyc ze zdublowaną ilość woundów butchera w oddział .
5 a =1 KHB , butcher np 4woundy , zabity co daje 2x4=8 ataków w oddział ?

Bastor
Chuck Norris

A dlaczego 2x4?
Skoro butcher miał 4 woudy - to Vamp dostaje 4 dodatkowe ataki.
Tyle.

Awatar użytkownika
Rogal
Mudżahedin

aaaa , zagalopowalem się . mój bląd . ale wlasnie o taka odp mi chodziło . dzieki :)

Awatar użytkownika
SaperHeart
Piłkarz

Przyglądajac się dokładnie zasadą w AB i RB oraz całej dyskusji, mogę z ręką na sercu stwierdzić, że wszyscy po części mamy racje. Teraz zostaje nam czekać na FAQ-a, który sprotuje te całe zamieszanie. IMO w grę wchodzą 3 opcje:

1. Autor AB miał zamiar wprowadzić zasadę, która jest ponad zasadę w RB, tak jak jest to w przypadku HE. Nawet jak Elfy używają GW to i tak mają ASF z przerzutami. Możliwe, że taki miał zamysł poeta i będzie to sprostowane. Chodzi tu głównie o zasadę AB>RB
2. Sytuacja w której generałem musi zostać Mag o najwyzszym LD w Armii.
3. Podobna do pierwszej tylko z tą różnicą, że jak dajemy Lordowi Lore of Death lub Shadow z automaty nie może być Generałem i potem szukamy maga o najwyższym LD, który spełnia te kryterium.

IMO jeżeli 2 opcja jest właściwa to uważam, że to będzie największy "fake" w całym AB. Wtedy autor, za przeproszeniem, spier---lił AB, który póki co jest bardzo dobrze napisany. Wtedy takie opcje jak: wybór Lora na Lordzie lub moc "Forbbidden Lore" są tylko po to żeby ładnie wygladał book, ponieważ użycie ich będzie albo niemożliwe albo bezsensowne (W tym przypadku Forbbidden Lore jest tak potrzebny Vampirowi jak rybie rower...25 ptk. wyrzuconych w błoto). No cóż, pożyjemy, zobaczymy. Koniec Offtopa w tym temacie.
...Who dares wins...
Obrazek

Awatar użytkownika
August
Chuck Norris

Post autor: August »

Forbidden lore się przyda również i w najgorszym proponowanym przez Ciebie scenariuszu (taki uważam za słuszny) - na duże bitwy przy drugim vampire lordzie lub na małych wampirach nimniej tutaj trzeba będzie się dobrze zastanowić nad wyborem lora - beast na małym nie jest wcale zły - ma potencjał ładnie boostować horrory.

Jeszcze pozostaje kombionowanie lorda i dużego necro z death w tym samym oddziale. Wychodzą nam wtedy snajperki na ld10 z +4 do casta.

Awatar użytkownika
SaperHeart
Piłkarz

Snajperke zdajesz na wlasny niemodyfikowanym Ld. wiec necro lord na 8.
...Who dares wins...
Obrazek

ODPOWIEDZ