Ciekawostki odnosnie zasad lizakow

Lizardmen

Moderator: Ziemko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mapet
Falubaz

Re: Ciekawostki odnosnie zasad lizakow

Post autor: Mapet »

Myth pisze:
BTW, "dwUraku" ;-)
myślałem o tym;)

Awatar użytkownika
Lizak
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Lizak »

Mam takie pytanie, W sprawie salek (znowu!! :P).
Jak wyglądaja walki salek...

O O O
II II II
I I I

O- salki
I- skinki

I w takim ułożeniu:

O
II II I
I I

I co kiedy zaatakuje ktoś z flanki taki oddział?
Ilu poganiaczy atakuje?

Gdzieś słyszałem, że bija albo wszystkie albo żadne, ale może mi ktoś wskazać taką zasade? to jest monsters&handlers?

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Modeli poganiaczy w ogóle nie wystawiasz na stole. Bo one w tej edycji są tylko i wyłącznie markerami ran. Jeśli salamandra się styka w walce to jej załoga może bić w przeciwnika z którym styka się salamandra.
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

Awatar użytkownika
Lizak

A gdzie jest taka zasada? strona w booku czy coś?

Musze pokazać to kumplowi jak bd z nim grał bo mi nie pozwoli uderzać wszystkimi poganiaczami. (bd mogł atakować tylko tymi co się stykają, lub 2 szereg)

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Post autor: The WariaX »

X.Maciek pisze:Modeli poganiaczy w ogóle nie wystawiasz na stole. Bo one w tej edycji są tylko i wyłącznie markerami ran. Jeśli salamandra się styka w walce to jej załoga może bić w przeciwnika z którym styka się salamandra.
Aleś pjerdołę napisał. Jaki marker ran... to nie armata, czy inne mechaniczne dziadostwo. Poganiaczy możesz prędzej stracić niźli rany na salamandrze, chociażby z samego faktu, że salamandra sama może je zjeść. Beside, jak już zje wszystkie a sama wciąż żyje to dalej śmiga po placu gry, oczywiście w takim wypadku występują odpowiednie procedury co i jak ...

Awatar użytkownika
Lizak

To czy się wystawia, czy nie już zależy od gustu gracza, ja wole wystawiać, bo mi sama salka jakoś ubogo wygląda... :)
Lizak pisze:A gdzie jest taka zasada? strona w booku czy coś?

Musze pokazać to kumplowi jak bd z nim grał bo mi nie pozwoli uderzać wszystkimi poganiaczami. (bd mogł atakować tylko tymi co się stykają, lub 2 szereg)
Mówiłem, że albo biją wszyscy albo żaden... ale chce zasadę na papierze :P
Bardzo bym prosił o odpowiedz !! :)

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

Wszystko jest opisane w zasadzie Monster and Handlers.

Poganiacze mogą atakować w cc każdego wroga z którym jest monster w cc -"In close combat, the handlers can direct their attacks against any enemy in base contact with their monster".

Dalej, w handlersów jako takich nie można się wbić szarżą i bić tylko po nich w cc, tj. jeśli nawet któś zaszarżuje salkę od tyłu i wpadł by teoretycznie w poganiaczy, to poganiacze są przestawiani tak, aby wróg stykał się z salkami, i bije po salkach - w T4 i as 5+, i dopiero jeśli zada wounda to rzuca się d6 -> na 1-4 wounda dostaje monster, na 5-6 ginie poganiacz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Okoń pisze:Wszystko jest opisane w zasadzie Monster and Handlers.
Poganiacze mogą atakować w cc każdego wroga z którym jest monster w cc -"In close combat, the handlers can direct their attacks against any enemy in base contact with their monster".
Ponieważ to o co pytam nie jest w zasadzie M&H, a w kwestii zasad się nie dowiedziałem, to może tutaj się dowiem, jak określa się, ile Poganiaczy jest w styku z Potworkiem na potrzeby CC?
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

każdy jest. poganiacz nie jest przypisany do konkretnej salki, wystarczy że jedna salka jest w base contact z wrogiem i biją wszyscy poganiacze.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

A gdzie znajdę zapis o tym, że każdy jest w kontakcie, a nie np. 1, albo tyle ile fizycznie by się zmieściło? Ciekawi mnie to też odnośnie innych jednostek M&H.
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Azurix pisze:A gdzie znajdę zapis o tym, że każdy jest w kontakcie, a nie np. 1, albo tyle ile fizycznie by się zmieściło? Ciekawi mnie to też odnośnie innych jednostek M&H.
Rb str 73

Awatar użytkownika
Lizak

Oooo pojawił sie i nasz pytający :D, Azurix.

Z tego co piszą wnioskuje, ze jeśli styka się monster, to jednocześnie stykają się wszyscy poganiacze, nawet jeśli mam 1 salke z 3 to i tak mogą bić wszyscy poganiacze (nawet 12! 3salki*4poganiaczy).
Ostatnio zmieniony 18 lut 2012, o 13:05 przez Lizak, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

The WariaX pisze:
Rb str 73
W RB na stronie 73 nie ma zapisu, ILE poganiaczy się styka z JEDNYM potworkiem, więc jak to określić?

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

ILE poganiaczy się styka z JEDNYM potworkiem,

Eee ?? żaden poganiacz się z nikim nie styka... bo i po co?
Jeśli jest cc, i salka się z kimś naparza (choćby jedna) to wszyscy poganiacze z oddziału mogą napjerdalać w cc.
Nie wiem do czego Ty zmierzasz....

Może bardziej skonkretyzuj swój problem na określonym oddziale. Czy co....

Awatar użytkownika
Lizak

Azurix pisze:
The WariaX pisze:
Rb str 73
W RB na stronie 73 nie ma zapisu, ILE poganiaczy się styka z JEDNYM potworkiem, więc jak to określić?
Nie ma styku ani nic..., po prostu dana ilość poganiaczy jest przypisana do jednego monstera.
Jeśli chociaż jeden monster dotyka podstawką to uznajemy, że wszyscy poganiacze którzy jeszcze żyją sie stykaja i atakuja.
Ja tak to rozumiem.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2012, o 13:09 przez Lizak, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Jest zapis w RB na str73, że w CC mogą uderzać TYLKO ci poganiacze, którzy są w STYKU z potworkiem. Jeśli nie ma nigdzie określonego, ile może się stykać, ani zapisu, że wszyscy, to dla mnie jest to liczba "0" lub też taka, jak fizycznie możesz dostawić za Potworkiem tych Poganiaczy na podstawkach. Tak więc pytam się ponownie, jak to sprecyzować i gdzie jest zapis o tym jak się gra, bo przyjąć to sobie może każdy coś innego?

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Mishu
Masakrator

Post autor: Mishu »

W walce wręcz poganiacze mogą wyprowadzać ataki przeciwko dowolnemu wrogowi w kontakcie z podstawką ich potwora....
Czyli, że jeśli salka się z czymś styka, to atakuje tylu poganiaczy ilu żyje, proste.

P.S. To jest dział do ciekawostek odnośnie zasad, z pytaniami do zasad macie dział http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 32&start=0
Ostatnio zmieniony 18 lut 2012, o 13:10 przez Mishu, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Jeśli były 3 Salamandry i każda ma 3 poganiaczy, a została tylko 1szt nie tracąc żadnego poganiacza, to z tego co napisałeś wynika, że uderza 3 poganiaczy a nie 9 prawda?
Ostatnio zmieniony 18 lut 2012, o 13:13 przez Azurix, łącznie zmieniany 3 razy.

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Mishu
Masakrator

Post autor: Mishu »

Bije 9, bo to oddział.
Obrazek

Awatar użytkownika
Lizak

Żyje 9 poganiaczy, a wiec "atakują wszyscy którzy żyją".

Albo wszyscy albo żaden!!!
2 sprawa, obojętnie z kim się stykają poganiacze, bo i tak Azurix nie możesz w nich celować ataków, zawsze atakujesz salke.

ODPOWIEDZ