myślałem o tym;)Myth pisze:
BTW, "dwUraku"
Ciekawostki odnosnie zasad lizakow
Moderator: Ziemko
Re: Ciekawostki odnosnie zasad lizakow
Mam takie pytanie, W sprawie salek (znowu!!
).
Jak wyglądaja walki salek...
O O O
II II II
I I I
O- salki
I- skinki
I w takim ułożeniu:
O
II II I
I I
I co kiedy zaatakuje ktoś z flanki taki oddział?
Ilu poganiaczy atakuje?
Gdzieś słyszałem, że bija albo wszystkie albo żadne, ale może mi ktoś wskazać taką zasade? to jest monsters&handlers?

Jak wyglądaja walki salek...
O O O
II II II
I I I
O- salki
I- skinki
I w takim ułożeniu:
O
II II I
I I
I co kiedy zaatakuje ktoś z flanki taki oddział?
Ilu poganiaczy atakuje?
Gdzieś słyszałem, że bija albo wszystkie albo żadne, ale może mi ktoś wskazać taką zasade? to jest monsters&handlers?
- The WariaX
- Falubaz
Aleś pjerdołę napisał. Jaki marker ran... to nie armata, czy inne mechaniczne dziadostwo. Poganiaczy możesz prędzej stracić niźli rany na salamandrze, chociażby z samego faktu, że salamandra sama może je zjeść. Beside, jak już zje wszystkie a sama wciąż żyje to dalej śmiga po placu gry, oczywiście w takim wypadku występują odpowiednie procedury co i jak ...X.Maciek pisze:Modeli poganiaczy w ogóle nie wystawiasz na stole. Bo one w tej edycji są tylko i wyłącznie markerami ran. Jeśli salamandra się styka w walce to jej załoga może bić w przeciwnika z którym styka się salamandra.

Zapraszam do mojej galerii

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35475
Maluję na zamówienie:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 13#p990613
To czy się wystawia, czy nie już zależy od gustu gracza, ja wole wystawiać, bo mi sama salka jakoś ubogo wygląda... 

Bardzo bym prosił o odpowiedz !!

Mówiłem, że albo biją wszyscy albo żaden... ale chce zasadę na papierzeLizak pisze:A gdzie jest taka zasada? strona w booku czy coś?
Musze pokazać to kumplowi jak bd z nim grał bo mi nie pozwoli uderzać wszystkimi poganiaczami. (bd mogł atakować tylko tymi co się stykają, lub 2 szereg)

Bardzo bym prosił o odpowiedz !!

Wszystko jest opisane w zasadzie Monster and Handlers.
Poganiacze mogą atakować w cc każdego wroga z którym jest monster w cc -"In close combat, the handlers can direct their attacks against any enemy in base contact with their monster".
Dalej, w handlersów jako takich nie można się wbić szarżą i bić tylko po nich w cc, tj. jeśli nawet któś zaszarżuje salkę od tyłu i wpadł by teoretycznie w poganiaczy, to poganiacze są przestawiani tak, aby wróg stykał się z salkami, i bije po salkach - w T4 i as 5+, i dopiero jeśli zada wounda to rzuca się d6 -> na 1-4 wounda dostaje monster, na 5-6 ginie poganiacz.
Poganiacze mogą atakować w cc każdego wroga z którym jest monster w cc -"In close combat, the handlers can direct their attacks against any enemy in base contact with their monster".
Dalej, w handlersów jako takich nie można się wbić szarżą i bić tylko po nich w cc, tj. jeśli nawet któś zaszarżuje salkę od tyłu i wpadł by teoretycznie w poganiaczy, to poganiacze są przestawiani tak, aby wróg stykał się z salkami, i bije po salkach - w T4 i as 5+, i dopiero jeśli zada wounda to rzuca się d6 -> na 1-4 wounda dostaje monster, na 5-6 ginie poganiacz.

- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
Ponieważ to o co pytam nie jest w zasadzie M&H, a w kwestii zasad się nie dowiedziałem, to może tutaj się dowiem, jak określa się, ile Poganiaczy jest w styku z Potworkiem na potrzeby CC?Okoń pisze:Wszystko jest opisane w zasadzie Monster and Handlers.
- The WariaX
- Falubaz
Rb str 73Azurix pisze:A gdzie znajdę zapis o tym, że każdy jest w kontakcie, a nie np. 1, albo tyle ile fizycznie by się zmieściło? Ciekawi mnie to też odnośnie innych jednostek M&H.

Maluję na zamówienie:
Oooo pojawił sie i nasz pytający
, Azurix.
Z tego co piszą wnioskuje, ze jeśli styka się monster, to jednocześnie stykają się wszyscy poganiacze, nawet jeśli mam 1 salke z 3 to i tak mogą bić wszyscy poganiacze (nawet 12! 3salki*4poganiaczy).

Z tego co piszą wnioskuje, ze jeśli styka się monster, to jednocześnie stykają się wszyscy poganiacze, nawet jeśli mam 1 salke z 3 to i tak mogą bić wszyscy poganiacze (nawet 12! 3salki*4poganiaczy).
Ostatnio zmieniony 18 lut 2012, o 13:05 przez Lizak, łącznie zmieniany 1 raz.
- The WariaX
- Falubaz
ILE poganiaczy się styka z JEDNYM potworkiem,
Eee ?? żaden poganiacz się z nikim nie styka... bo i po co?
Jeśli jest cc, i salka się z kimś naparza (choćby jedna) to wszyscy poganiacze z oddziału mogą napjerdalać w cc.
Nie wiem do czego Ty zmierzasz....
Może bardziej skonkretyzuj swój problem na określonym oddziale. Czy co....

Maluję na zamówienie:
Nie ma styku ani nic..., po prostu dana ilość poganiaczy jest przypisana do jednego monstera.Azurix pisze:W RB na stronie 73 nie ma zapisu, ILE poganiaczy się styka z JEDNYM potworkiem, więc jak to określić?The WariaX pisze:
Rb str 73
Jeśli chociaż jeden monster dotyka podstawką to uznajemy, że wszyscy poganiacze którzy jeszcze żyją sie stykaja i atakuja.
Ja tak to rozumiem.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2012, o 13:09 przez Lizak, łącznie zmieniany 1 raz.
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
Jest zapis w RB na str73, że w CC mogą uderzać TYLKO ci poganiacze, którzy są w STYKU z potworkiem. Jeśli nie ma nigdzie określonego, ile może się stykać, ani zapisu, że wszyscy, to dla mnie jest to liczba "0" lub też taka, jak fizycznie możesz dostawić za Potworkiem tych Poganiaczy na podstawkach. Tak więc pytam się ponownie, jak to sprecyzować i gdzie jest zapis o tym jak się gra, bo przyjąć to sobie może każdy coś innego?
Czyli, że jeśli salka się z czymś styka, to atakuje tylu poganiaczy ilu żyje, proste.W walce wręcz poganiacze mogą wyprowadzać ataki przeciwko dowolnemu wrogowi w kontakcie z podstawką ich potwora....
P.S. To jest dział do ciekawostek odnośnie zasad, z pytaniami do zasad macie dział http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 32&start=0
Ostatnio zmieniony 18 lut 2012, o 13:10 przez Mishu, łącznie zmieniany 1 raz.
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
Jeśli były 3 Salamandry i każda ma 3 poganiaczy, a została tylko 1szt nie tracąc żadnego poganiacza, to z tego co napisałeś wynika, że uderza 3 poganiaczy a nie 9 prawda?
Ostatnio zmieniony 18 lut 2012, o 13:13 przez Azurix, łącznie zmieniany 3 razy.