Na pewno na następny przyjdę (obym nie trafił znów na bretkę i skaveny;)... z zasadami się pomału zaprzyjaźniam choć w tym przypadku cały czas będę uważał, że z salkami w kwestii poganiaczy zasady są po to, żeby power gamerom było łatwiej;)Pająk pisze:Mapet, zacznij chodzić na turnieje, to zasad się nauczysz chociaż do swojej armiiMapet pisze:jak dla mnie jest to nie logiczne (choćby to, że nie można ich z klopy zabić) ,ale skoro takie są zasady to luz;)Mishu pisze:Skinki poganiaczy da się zabić tylko przez Misfire przy strzale, lub przez "transfer" rany z salamandry dzięki zasadzie Potwór i Poganiacze.
Ciekawostki odnosnie zasad lizakow
Moderator: Ziemko
Re: Ciekawostki odnosnie zasad lizakow
SiRabsp pisze:jak dziala dokladnie rumination z ograniczeniami euro? moge dorzucic kostke tylko do 2 czarów bo jest ograniczenie +2PD, si?

LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW
Brettonia 23/1/13

Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych
Dorzucając kości (sztuk 2) przy pełnym poolu używasz 14 kości?
Brettonia 23/1/13
Brettonia 23/1/13

Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych
@Rabsp
No generalnie to jak piszesz można użyć max 12 pd na turę, a z dorzutami miałbyś w podanej sytuacji więcej niż 12 pd - "An army may use up to 12 PD during each phase."
Tak więc moim zdaniem jest to 12 pd wliczając w to dorzuty kostek z ruminationa.
No generalnie to jak piszesz można użyć max 12 pd na turę, a z dorzutami miałbyś w podanej sytuacji więcej niż 12 pd - "An army may use up to 12 PD during each phase."

Moim zdaniem jest roznica w UZYCIU 12 kostek, a w POSIADANIU 12 kostek w poolu. Moge sie mylic ale majac pelny pool i zuzywajac w danej fazie magii 10pd z poola oraz 2pd z ew. dorzutow dalej UZYJEMY 12 kostek i imo wszystko jest zgodne z ograniczeniami euro.
Zdaje sobie sprawe ze taka sytuacja moze byc zadka, ale ostatnio tak mi sie przydazdarzylo posiadac pelny pool i byl problem z dorzucaniem, dlatego poruszylem temat na forum.
A po co kombinowac z dorzutem majac full pool? Mozliwe ze rzucajac z 3 kosci odrazu wypadnie misscast - to zawsze ryzyko straty maga, a rzucajac z 2 moze odrazu uzyskamy CV i nie potrzebne bedzie tracic kolejny pd, albo widzac juz jedna szostke nie zdecydujemy sie na dorzut nie kuszac losu
Zdaje sobie sprawe ze taka sytuacja moze byc zadka, ale ostatnio tak mi sie przydazdarzylo posiadac pelny pool i byl problem z dorzucaniem, dlatego poruszylem temat na forum.
A po co kombinowac z dorzutem majac full pool? Mozliwe ze rzucajac z 3 kosci odrazu wypadnie misscast - to zawsze ryzyko straty maga, a rzucajac z 2 moze odrazu uzyskamy CV i nie potrzebne bedzie tracic kolejny pd, albo widzac juz jedna szostke nie zdecydujemy sie na dorzut nie kuszac losu

A od kiedy to dorzut z ruminationa stosuje się dopiero po sprawdzeniu CV - nie ma w opisie dyscypliny że pozwala ona na coś takiego (musiałoby być użyte sformułowanie podobne do Itxi Grubs - "Use may be declared after the casting roll" - a czegoś takiego nie ma). Wording Focused Rumination'a: "A free power dice is added to all casts by bearer", z tym że euro ogranicza dodawanie kości do max 2 kostek na fazę magii (wliczając w to channeling i bez możliwości przekroczenia 12 pd na turę, no i biorąc pod uwagę pomniejszenie limitu z uwagi na niektóre przedmioty/zdolności). Wynika z tego, że dodatkowa kostka z ruminationa jest dodawana od razu w chwili rzucania czaru przez slanna, a nie dopiero po rzucie "zwykłymi" power dice’ami z wiatrów magii i rzekomym sprawdzeniu CV i/lub ewentualnych wyrzuconych szóstek.Rabsp pisze:Moim zdaniem jest roznica w UZYCIU 12 kostek, a w POSIADANIU 12 kostek w poolu. Moge sie mylic ale majac pelny pool i zuzywajac w danej fazie magii 10pd z poola oraz 2pd z ew. dorzutow dalej UZYJEMY 12 kostek i imo wszystko jest zgodne z ograniczeniami euro.
Reasumując, jeśli wyrzuci się na ograniczeniach euro 12 pd w rzucie na wiatry magii, to dorzut wtedy kompletnie nic nie daje.

a to bardzo ciekawe zagadnienie!
chcesz mi wiec powiedzieć, że od poczatku 7ed wałuje ludzi i zaden przeciwnik nie zwrócił na to uwagi
w 8ed mało grałem lizakami, to jeszcze sie upewnie... prawidłowo wykonuje vanguard terkami
?
i jak dokladnie rozumiec limit 6 jednostek skinków... moge maksymalnie miec 6 oddziałów skinków (jakiegokolwiek rodzaju) z tym ze kohorty 21+ oraz kohorty z kroxami sie nie licza do limitu?
np. 3x skirmish + 3x chamki
lub np. 3x skirmish + 2x chamki + dycha kohorty?
chcesz mi wiec powiedzieć, że od poczatku 7ed wałuje ludzi i zaden przeciwnik nie zwrócił na to uwagi

w 8ed mało grałem lizakami, to jeszcze sie upewnie... prawidłowo wykonuje vanguard terkami

i jak dokladnie rozumiec limit 6 jednostek skinków... moge maksymalnie miec 6 oddziałów skinków (jakiegokolwiek rodzaju) z tym ze kohorty 21+ oraz kohorty z kroxami sie nie licza do limitu?
np. 3x skirmish + 3x chamki
Rabsp pisze: np. 3x skirmish + 3x chamki
tak możesz mieć

Brettonia 23/1/13
Brettonia 23/1/13

Za to slann może zjeść sobie larwyKozioł pisze:To właśnie chcemy Ci powiedzieć, po czarze to może sobie dark elficka czarka dorzynać ze sztyleta a nie slann.Rabsp pisze:a to bardzo ciekawe zagadnienie!
chcesz mi wiec powiedzieć, że od poczatku 7ed wałuje ludzi i zaden przeciwnik nie zwrócił na to uwagi![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()

Tak, terki mają vanguarda - posiadają zasadę flying cavalry, a jest ona traktowana jako kombinacja zasad fast cavalry (w ramach której między innymi dostają vanguarda) oraz fly.Rabsp pisze: w 8ed mało grałem lizakami, to jeszcze sie upewnie... prawidłowo wykonuje vanguard terkami?

Nie chcę tego poruszać na głównym :
wertuję rulebooka i nie mogę znaleźć zasady, że czary "template'owe" (ze szczególnym naciskiem na Pit of Shades i Purple Sun) pozwalają bohaterom na Look out sir! Przeoczyłem coś, czy to zeszło-edycyjne przyzwyczajenie, a ja wałuję i jestem wałowany od półtora roku?
wertuję rulebooka i nie mogę znaleźć zasady, że czary "template'owe" (ze szczególnym naciskiem na Pit of Shades i Purple Sun) pozwalają bohaterom na Look out sir! Przeoczyłem coś, czy to zeszło-edycyjne przyzwyczajenie, a ja wałuję i jestem wałowany od półtora roku?
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.
Czy slann może rzucać magiczne pociski przez skinka, samemu będąc zaangażowanym w walkę wręcz?
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
- Donderwolf
- Wałkarz
nowy draft ETC - http://warhammer.org.uk/phpBB/viewtopic ... 0#p1209140
tak dla odmiany znowu nam lizaki przycieli
tak dla odmiany znowu nam lizaki przycieli