Ciekawostki odnosnie zasad lizakow

Lizardmen

Moderator: Ziemko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mapet
Falubaz

Re: Ciekawostki odnosnie zasad lizakow

Post autor: Mapet »

Pająk pisze:
Mapet pisze:
Mishu pisze:Skinki poganiaczy da się zabić tylko przez Misfire przy strzale, lub przez "transfer" rany z salamandry dzięki zasadzie Potwór i Poganiacze.
jak dla mnie jest to nie logiczne (choćby to, że nie można ich z klopy zabić) ,ale skoro takie są zasady to luz;)
Mapet, zacznij chodzić na turnieje, to zasad się nauczysz chociaż do swojej armii :P
Na pewno na następny przyjdę (obym nie trafił znów na bretkę i skaveny;)... z zasadami się pomału zaprzyjaźniam choć w tym przypadku cały czas będę uważał, że z salkami w kwestii poganiaczy zasady są po to, żeby power gamerom było łatwiej;)

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

jak dziala dokladnie rumination z ograniczeniami euro? moge dorzucic kostke tylko do 2 czarów bo jest ograniczenie +2PD, si?

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Rabsp pisze:jak dziala dokladnie rumination z ograniczeniami euro? moge dorzucic kostke tylko do 2 czarów bo jest ograniczenie +2PD, si?
Si :)
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Rabsp
Masakrator

a jeszcze jedno co do ruminationa... przyjmijmy ze na wiatry wypadło 2x6, slann może skorzystać z dorzutu kostki? mając na uwadze ograniczenie uzycia max 12PD na ture, dorzucając kość blokujemy sobie uzycie 1 PD z poola, dobrze to rozumiem?

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

Wtedy po prostu masz tych 12 pd z rzutu na wiatry magii i nic nie możesz dorzucić z ruminationa.
Obrazek

Rabsp
Masakrator

jakis argument dlaczego nie moge dorzucic kostki z ruminationa jednoczesnie blokując sobie uzycie kolstki z poola?

w ograniczeniach euro jest napisane ze moge uzyc max 12PD co ture i moge wygenerować dodatkowo 2PD, co sie nie zgadza?

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Dorzucając kości (sztuk 2) przy pełnym poolu używasz 14 kości?
Brettonia 23/1/13
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

@Rabsp
No generalnie to jak piszesz można użyć max 12 pd na turę, a z dorzutami miałbyś w podanej sytuacji więcej niż 12 pd - "An army may use up to 12 PD during each phase." :wink: Tak więc moim zdaniem jest to 12 pd wliczając w to dorzuty kostek z ruminationa.
Obrazek

Rabsp
Masakrator

Moim zdaniem jest roznica w UZYCIU 12 kostek, a w POSIADANIU 12 kostek w poolu. Moge sie mylic ale majac pelny pool i zuzywajac w danej fazie magii 10pd z poola oraz 2pd z ew. dorzutow dalej UZYJEMY 12 kostek i imo wszystko jest zgodne z ograniczeniami euro.
Zdaje sobie sprawe ze taka sytuacja moze byc zadka, ale ostatnio tak mi sie przydazdarzylo posiadac pelny pool i byl problem z dorzucaniem, dlatego poruszylem temat na forum.

A po co kombinowac z dorzutem majac full pool? Mozliwe ze rzucajac z 3 kosci odrazu wypadnie misscast - to zawsze ryzyko straty maga, a rzucajac z 2 moze odrazu uzyskamy CV i nie potrzebne bedzie tracic kolejny pd, albo widzac juz jedna szostke nie zdecydujemy sie na dorzut nie kuszac losu :-)

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Rabsp pisze:Moim zdaniem jest roznica w UZYCIU 12 kostek, a w POSIADANIU 12 kostek w poolu. Moge sie mylic ale majac pelny pool i zuzywajac w danej fazie magii 10pd z poola oraz 2pd z ew. dorzutow dalej UZYJEMY 12 kostek i imo wszystko jest zgodne z ograniczeniami euro.
Zdaje sobie sprawe ze taka sytuacja moze byc zadka, ale ostatnio tak mi sie przydazdarzylo posiadac pelny pool i byl problem z dorzucaniem, dlatego poruszylem temat na forum.

A po co kombinowac z dorzutem majac full pool? Mozliwe ze rzucajac z 3 kosci odrazu wypadnie misscast - to zawsze ryzyko straty maga, a rzucajac z 2 moze odrazu uzyskamy CV i nie potrzebne bedzie tracic kolejny pd, albo widzac juz jedna szostke nie zdecydujemy sie na dorzut nie kuszac losu :-)
A od kiedy to dorzut z ruminationa stosuje się dopiero po sprawdzeniu CV - nie ma w opisie dyscypliny że pozwala ona na coś takiego (musiałoby być użyte sformułowanie podobne do Itxi Grubs - "Use may be declared after the casting roll" - a czegoś takiego nie ma). Wording Focused Rumination'a: "A free power dice is added to all casts by bearer", z tym że euro ogranicza dodawanie kości do max 2 kostek na fazę magii (wliczając w to channeling i bez możliwości przekroczenia 12 pd na turę, no i biorąc pod uwagę pomniejszenie limitu z uwagi na niektóre przedmioty/zdolności). Wynika z tego, że dodatkowa kostka z ruminationa jest dodawana od razu w chwili rzucania czaru przez slanna, a nie dopiero po rzucie "zwykłymi" power dice’ami z wiatrów magii i rzekomym sprawdzeniu CV i/lub ewentualnych wyrzuconych szóstek.

Reasumując, jeśli wyrzuci się na ograniczeniach euro 12 pd w rzucie na wiatry magii, to dorzut wtedy kompletnie nic nie daje.
Obrazek

Rabsp
Masakrator

a to bardzo ciekawe zagadnienie!
chcesz mi wiec powiedzieć, że od poczatku 7ed wałuje ludzi i zaden przeciwnik nie zwrócił na to uwagi :lol2: #-o =D> :twisted: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2:

w 8ed mało grałem lizakami, to jeszcze sie upewnie... prawidłowo wykonuje vanguard terkami :P?
i jak dokladnie rozumiec limit 6 jednostek skinków... moge maksymalnie miec 6 oddziałów skinków (jakiegokolwiek rodzaju) z tym ze kohorty 21+ oraz kohorty z kroxami sie nie licza do limitu?
np. 3x skirmish + 3x chamki
lub np. 3x skirmish + 2x chamki + dycha kohorty?

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Rabsp pisze: np. 3x skirmish + 3x chamki
lub np. 3x skirmish + 2x chamki + dycha kohorty?

tak możesz mieć :) a jak chcesz więcej to muszą być wtedy 20+ kohorty lub z krokodylem :P
Brettonia 23/1/13

Kozioł
Chuck Norris

Post autor: Kozioł »

Rabsp pisze:a to bardzo ciekawe zagadnienie!
chcesz mi wiec powiedzieć, że od poczatku 7ed wałuje ludzi i zaden przeciwnik nie zwrócił na to uwagi :lol2: #-o =D> :twisted: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2:
To właśnie chcemy Ci powiedzieć, po czarze to może sobie dark elficka czarka dorzynać ze sztyleta a nie slann.

Rabsp
Masakrator

dobrze wiedzieć, a ze przeciwnik nigdy nie oponował, to zyłem w błogiej nieswiadomości :lol2: stąd nieporozumienie dotyczące tych marnych dorzutów przy pełnym poolu 8) my bad.

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Kozioł pisze:
Rabsp pisze:a to bardzo ciekawe zagadnienie!
To właśnie chcemy Ci powiedzieć, po czarze to może sobie dark elficka czarka dorzynać ze sztyleta a nie slann.
Za to slann może zjeść sobie larwy :)
Rabsp pisze: w 8ed mało grałem lizakami, to jeszcze sie upewnie... prawidłowo wykonuje vanguard terkami :P?
Tak, terki mają vanguarda - posiadają zasadę flying cavalry, a jest ona traktowana jako kombinacja zasad fast cavalry (w ramach której między innymi dostają vanguarda) oraz fly.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Nie chcę tego poruszać na głównym :
wertuję rulebooka i nie mogę znaleźć zasady, że czary "template'owe" (ze szczególnym naciskiem na Pit of Shades i Purple Sun) pozwalają bohaterom na Look out sir! Przeoczyłem coś, czy to zeszło-edycyjne przyzwyczajenie, a ja wałuję i jestem wałowany od półtora roku?
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crane »

Jest w FAQu

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Dobra, znalazłem, dzięki.
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Czy slann może rzucać magiczne pociski przez skinka, samemu będąc zaangażowanym w walkę wręcz?
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Donderwolf
Wałkarz

Post autor: Donderwolf »

nowy draft ETC - http://warhammer.org.uk/phpBB/viewtopic ... 0#p1209140

tak dla odmiany znowu nam lizaki przycieli :?

ODPOWIEDZ