Nowe modele od GW
- Don_Silvarro
- Chuck Norris
Re: Nowe modele od GW
-layer - dotychczasowe Citadel Colour
-glaze - bardziej rozwodnione łoszki
-technical?! - wszystko to, co jest (pół)płynne i sprzedawane w słoiczku, a farbą nie jest - Liquid Green Stuff, lakier, medium takie i owakie
-dry?!(pigment?) - gęstsza farba przeznaczona do malowania suchym pędzlem
-base - dotychczasowe Citadel Foundation
-texture - farba + drobinki jakiegoś piaskopodobnego syfu, że niby nadają chropowatą teksturę
-shade - dotychczasowe Citadel Washes
Szału nie ma ogólnie, frustrujące jest to, że zmieniając nazwy wszystkich farb totalnie popsuli wszelkie poradniki malarskie i inne tego typu imprezy. Nie wspominając o tym, że jak mi się skończy jakaś farbka, to będę musiał chodzić do sklepu z tabelą tłumaczącą 'stare' nazwy na 'nowe'. Za to ciekawią mnie nowe kolory łoszków, bo tych nigdy za wiele.
-technical?! - wszystko to, co jest (pół)płynne i sprzedawane w słoiczku, a farbą nie jest - Liquid Green Stuff, lakier, medium takie i owakie
-texture - farba + drobinki jakiegoś piaskopodobnego syfu, że niby nadają chropowatą teksturę
Szału nie ma ogólnie, frustrujące jest to, że zmieniając nazwy wszystkich farb totalnie popsuli wszelkie poradniki malarskie i inne tego typu imprezy. Nie wspominając o tym, że jak mi się skończy jakaś farbka, to będę musiał chodzić do sklepu z tabelą tłumaczącą 'stare' nazwy na 'nowe'. Za to ciekawią mnie nowe kolory łoszków, bo tych nigdy za wiele.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2012, o 21:56 przez Don_Silvarro, łącznie zmieniany 1 raz.
Don_Silvarro pisze:-layer - dotychczasowe Citadel Colour
Pozwolisz, że zacytuje Twojego posta na GV bo nie każdy stamtąd tu zagląda, a ta informacja jest dosyć interesująca.
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.
Ciekawostką jest fakt, że army painter wypuścił teraz serię farbek o nazwach niemalże identycznych, jak stare nazwy farbek GW:Don_Silvarro pisze: Szału nie ma ogólnie, frustrujące jest to, że zmieniając nazwy wszystkich farb totalnie popsuli wszelkie poradniki malarskie i inne tego typu imprezy. Nie wspominając o tym, że jak mi się skończy jakaś farbka, to będę musiał chodzić do sklepu z tabelą tłumaczącą 'stare' nazwy na 'nowe'. Za to ciekawią mnie nowe kolory łoszków, bo tych nigdy za wiele.
http://www.maelstromgames.co.uk/index.p ... lr_106_000
Być może w wypuszczeniu nowych farbek dużą rolę grają względy prawne - np GW skończyły się prawa autorskie do nazw farbek?
genialne posunięcie ze strony APgervaz pisze:Ciekawostką jest fakt, że army painter wypuścił teraz serię farbek o nazwach niemalże identycznych, jak stare nazwy farbek GW:
http://www.maelstromgames.co.uk/index.p ... lr_106_000
Być może w wypuszczeniu nowych farbek dużą rolę grają względy prawne - np GW skończyły się prawa autorskie do nazw farbek?
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
Dokładnie to samo pomyślałem - rozumiem chęć rozszerzenia palety, ale te farby które od 20+ miały jakieś tam nazwy są dla mnie niemal świętością Niepotrzebnie zmieniają ich nazwyDon_Silvarro pisze:-
Złomowisko: https://goo.gl/photos/xRMRQZGkEgCpcHcx5
Niepotrzebnie dla Ciebie. Dla marketingu GW to świetny pomysł.debelial pisze: Niepotrzebnie zmieniają ich nazwy
Co ty, toż to świadoma działalność, zanim trafisz w ulubiony dotąd odcień, zakupisz ze trzy zbędne farbki w zbliżonym kolorzedebelial pisze: te farby które od 20+ miały jakieś tam nazwy są dla mnie niemal świętością Niepotrzebnie zmieniają ich nazwy
Byle mi podkładu chaotycznieczarnego w sprayu nie ruszali, bo już go do wszystkiego stosuję [i jakieś 60% znajomych, a niezwiązanych z warhammerem modelarzy ]
"Musimy podjąć męską decyzję- albo jesteśmy zadowoleni, albo nie."
- M.Malicki
- M.Malicki
zauważcie w którą stronę to poszło... GW już wielokrotnie mówiło i pokazywało, że zarabia na NOWYCH graczach, największa kasa jest na tych co zaczynają... spójrzcie teraz, HowToPaint z materiałem DVD będzie, farby są nazwane tak, że jak ktoś zaczyna jakąś armią to od razu wie po nazwach jakie farby kupić - i nic więcej mu nie potrzeba... dostaje manuala, farby, figurki... kupuje dużo od razu (farb zdecydowanie więcej niż wcześniej!) i albo się wkręci albo nie... jak się wkręci - no cóż... czekamy na nowych chętnych do wkręcania, jak się nie wkręci - no cóż... czekamy na nowych chętnych do wkręcenia
i to nie kwestia nazywania GW wredną firmą, że żeruje na 'nowych'... model biznesowy się sprawdza to go prowadzą dalej - dzięki temu, 'starzy' mają figsy, zasady, nowe podręczniki itp... bo ktoś na to musi zarobić
więc możecie sobie jęczeć... GW i tak na to nie patrzy
i to nie kwestia nazywania GW wredną firmą, że żeruje na 'nowych'... model biznesowy się sprawdza to go prowadzą dalej - dzięki temu, 'starzy' mają figsy, zasady, nowe podręczniki itp... bo ktoś na to musi zarobić
więc możecie sobie jęczeć... GW i tak na to nie patrzy
Aye, ponoć nawet w kilku numerach jako skoroszyty do segregatora wraz z małymi poradnikami jak używać nowych farb.debelial pisze:Jeśli chodzi o to co będzie czym, to słyszałem że ma być lista zamienników w WD.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2012, o 10:19 przez Smh, łącznie zmieniany 2 razy.
- Ulegasz stereotypom.
- Ulegasz stereotypom.
Zdaję sobie niestety sprawę, że marketingowo to dobry ruch.
Jeśli chodzi o to co będzie czym, to słyszałem że ma być lista zamienników w WD.
Jeśli chodzi o to co będzie czym, to słyszałem że ma być lista zamienników w WD.
Złomowisko: https://goo.gl/photos/xRMRQZGkEgCpcHcx5
- The WariaX
- Falubaz
Dla mnie marketingowo to dupiaty ruch (bazowanie na nowych klientach).
Nowi klienci kiedyś się skończą, beside wydaje mi się, że więcej warty jest stały klient niż 5 nowych.
Oczywiście mogę się mylić brak mi danych etc. No nic GW to korporacja z prawie, że monopolem, więc robią co chcą.
Nowi klienci kiedyś się skończą, beside wydaje mi się, że więcej warty jest stały klient niż 5 nowych.
Oczywiście mogę się mylić brak mi danych etc. No nic GW to korporacja z prawie, że monopolem, więc robią co chcą.
Zapraszam do mojej galerii :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35475
Maluję na zamówienie:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 13#p990613
kiedyś na pewno... ale wtedy kiedy zabraknie dzieci w przedszkolach... czyli marne szanse by w przeciągu najbliższej dekadyThe WariaX pisze:Nowi klienci kiedyś się skończą,
policz ile wydałeś na figsy jak zaczynałeś zabawę (batalion, book, podręcznik, farby itp...) a ile wydałeś w ostatnim miesiącu na NOWE, figsy w SKLEPIE i teraz pogadaj ze znajomymi... a później pomyśl o dzieciaku, który kupi zestaw, jego kolega kupi też bo fajne żołnierzyki i już można z kimś grać... jakoś założenie 5:1 nie działaThe WariaX pisze: wydaje mi się, że więcej warty jest stały klient niż 5 nowych.
no ale EOT bo to wałkowane było wiele razy a to nie temat do tego
//i nie patrzcie na tylko swoje zachowanie i tylko swoje podwórko... GW to nie tylko sprzedaż w PL
- Ulegasz stereotypom.
- Ulegasz stereotypom.
1-Cena wzrośnie ? (bardzo możliwe, a i tak jest wysoka jeśli cena za 1ml wyniesie ponad 1zł, to sobie daruję te farbki)
2-co to jest ten imperial primer ,podkład? (jeśli tak i to dobrej jakości to super:) )
3- glaze co to moze być? jeśli niewielka rożnica pomiędzy shades to super. (podstawowe kolorki, których mi brakowało w wash )
2-co to jest ten imperial primer ,podkład? (jeśli tak i to dobrej jakości to super:) )
3- glaze co to moze być? jeśli niewielka rożnica pomiędzy shades to super. (podstawowe kolorki, których mi brakowało w wash )
tak tylko stare glazy gw idealnie nadawly sie do klejnotow i reszty swiecidelek. Dawaly fajny połysk mam nawet kilka takich farb.Loizok pisze:glaze- bardziej rozwodniony wash farba z wodą
O tutaj fotka starego zestawu.
Jeśli wierzyć Panu ^Karpiu^ (a nie ma powodu by mu nie wierzyć) to GW szykuje powrót Inków.
^Karpiu^ jak myślisz czy glazy które masz były protoplastami inków? (czy to jednak coś innego, a inki też były produkowane w tej serii farbek(mowa tu o serii którą pokazałeś na fotce))
^Karpiu^ jak myślisz czy glazy które masz były protoplastami inków? (czy to jednak coś innego, a inki też były produkowane w tej serii farbek(mowa tu o serii którą pokazałeś na fotce))
to zupełnie coś innego, washe również były w tamtym czasie; glazy fajnie nadawały połysk krawędziom i jak wyżej karpiu opisał klejnotom i innym bajerom;
nie mylić wash z glazem, to nie to samo
nie mylić wash z glazem, to nie to samo
Inki to nic innego jak tusze. Nie maja nic wspólnego z washami i glazami. Posiadają mocny pigment i są bardzo błyszczące.qwerty pisze:Jeśli wierzyć Panu ^Karpiu^ (a nie ma powodu by mu nie wierzyć) to GW szykuje powrót Inków.
Mam na stanie stare inki i używam ich do cieniowania. Na inki kładę nowe washe i jest OK.
Kurde wszystko mi się miesza
No więc tak
Washe są matowe
inki i glazy błyszczące
inki maja większe nasycenie pigmentów niż washe (czy od glazów również?)
No i ostateczne pytanie, co kiedy i jak stosować. (nie bardzo widzę różnicy pomiędzy glaze a ink, czy inki i glazy są półprzezroczyste ?)
<_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_->
Dzięki za pomoc w nagrodę namalowałem wam szlaczek tylko nie mówcie że brzydki
No więc tak
Washe są matowe
inki i glazy błyszczące
inki maja większe nasycenie pigmentów niż washe (czy od glazów również?)
No i ostateczne pytanie, co kiedy i jak stosować. (nie bardzo widzę różnicy pomiędzy glaze a ink, czy inki i glazy są półprzezroczyste ?)
<_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_->
Dzięki za pomoc w nagrodę namalowałem wam szlaczek tylko nie mówcie że brzydki
Pewnie i ode mnie wyciągną kasę mimo że mam najwięcej vallejo i z 10 gw.W sumie używam może kilku farbek,nie wiem po co kupuję więcej.
ten pan ma podobny problem Myślałem że vallejo sobie darował ale jak sie później okazało jednak nie
Ciekawe czy są jeszcze jakieś farbki których ten pan jeszcze nie ma.
http://www.youtube.com/watch?v=wXXgjy9z ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=LvNpuFC1 ... playnext=4
http://www.youtube.com/watch?v=nZwK2goA ... IQ&lf=plcp
Ciekawe czy są jeszcze jakieś farbki których ten pan jeszcze nie ma.
http://www.youtube.com/watch?v=wXXgjy9z ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=LvNpuFC1 ... playnext=4
http://www.youtube.com/watch?v=nZwK2goA ... IQ&lf=plcp