TEMAT OGÓLNY
Re: TEMAT OGÓLNY
Kapisz. Dzięki.
Z innej beczki. Te gobliny z KB są wystawiane jak bohaterowie. Czy można rzucić im wyzwanie?
I pytanie noobowskie. Czy Bohater moż rozprowadzać ataki po różnych celach - 4 ataki: jeden atak cel a), dwa ataki cel b), jeden atak cel c)?
Z innej beczki. Te gobliny z KB są wystawiane jak bohaterowie. Czy można rzucić im wyzwanie?
I pytanie noobowskie. Czy Bohater moż rozprowadzać ataki po różnych celach - 4 ataki: jeden atak cel a), dwa ataki cel b), jeden atak cel c)?
Gaude Mater Bretonnia
- Marcin z Bretonnii
- "Nie jestem powergamerem"
Tak bohater jak i każdy model może dzielić ataki, jeżeli styka się z modelami o różnych charakterystykach (str. 48 rulebooka). Co do Goblinów, to nie mam teraz przy sobie podręcznika O&G, ale są chyba postaciami, więc odpowiedź brzmi tak.
One nie są bohaterami, a jedynie ustawia się ich w oddziale tak jak bohaterów (tzn. muszą stać w pierwszym szeregu), więc nie można im rzucić challenga.
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
Z tego co mi powiedziano to skalkerzy (gobosy z kb) są właśnie jak postacie. I zostało to przeciw mnie wykorzystane w następujący sposób - jestem ciekaw czy zgodnie z zasadami:
1) Szarżuje gobosy
2) Ujawniają się skulkerzy - mają zasadę ASF
3) Moja lanca musi wypłacić wszystkie ataki (np 16 at) w 5 goblinów co oznacza, że cały impakt szarży i bonusy marnują się
A) Czy rzeczywiście nie mam prawa zadysponować ataków w cały oddział w takiej sytuacji?
B) Jeżeli powyższa sytuacja jest właśnie tak rozpatrywana to: czy jest możliwe aby Lord z ASF może wybić najpierw skulkerów a potem po ich wybiciu lanca wbija się w oddział?
----------------------
Orkowie mają taki myk, że wystawiają 6x6 wilków (kloc 36 fast cav.) Na czele z herosami (co znowóż uniemożliwia bicie oddziału w pierwszej rundzie). Taki fast zrzera mi wsyztsko - wygrywa na rankami a głupi goblinscy herosi radzą sobie z KOtRami. Jak sobie radzicie z taki flankujący klocem mięska armatniego? Mi niestety liczebie jest ciężko. Niesamowicie trudno wymanewrować ten oddział.
1) Szarżuje gobosy
3) Moja lanca musi wypłacić wszystkie ataki (np 16 at) w 5 goblinów co oznacza, że cały impakt szarży i bonusy marnują się
A) Czy rzeczywiście nie mam prawa zadysponować ataków w cały oddział w takiej sytuacji?
B) Jeżeli powyższa sytuacja jest właśnie tak rozpatrywana to: czy jest możliwe aby Lord z ASF może wybić najpierw skulkerów a potem po ich wybiciu lanca wbija się w oddział?
----------------------
Orkowie mają taki myk, że wystawiają 6x6 wilków (kloc 36 fast cav.) Na czele z herosami (co znowóż uniemożliwia bicie oddziału w pierwszej rundzie). Taki fast zrzera mi wsyztsko - wygrywa na rankami a głupi goblinscy herosi radzą sobie z KOtRami. Jak sobie radzicie z taki flankujący klocem mięska armatniego? Mi niestety liczebie jest ciężko. Niesamowicie trudno wymanewrować ten oddział.
Gaude Mater Bretonnia
Faktycznie, jakkolwiek głupio to nie wygląda skulkersi mają wpisane, że są bohaterami. Nie doczytałem tego.Gorrador pisze:Z tego co mi powiedziano to skalkerzy (gobosy z kb) są właśnie jak postacie. I zostało to przeciw mnie wykorzystane w następujący sposób - jestem ciekaw czy zgodnie z zasadami:
1) Szarżuje gobosy
A) atakujesz ich tak jak bohaterów, ale w oddziale moze być ich max 3, więc w najgorszym przypadku w pierwszym ranku będzie stało 3 skulkersów i champion, więc częścią kotrów będziesz mógł bić w oddział
B) Jest to możliwe. Wystarczy nawet paladyn z inicjatywą wyższą niż ma kotr.
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
Panowie, tutaj ujawnia się pewna ciekawostka brety. NIE MOZNA targetowac atakow z drugiego szeregu lancy. Nawet jesli stykaja sie tylko z czempionem to nie mogą w niego bić, muszą bić po zwyklych. Wyjątek jest atak srodkowego rycerza ktory ma supporting i normalnie podlega zasadom targetowania w combacie.
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Ale w szarży? Czy w statyku?
Jak to się ma do powyższego zagadnienia? W sensie:
Jednostka Gobosów:
skulker-skulker-skulker-czempion-heros tak wygląda 1 linia oddziału. Jak rozkładją się hipotetycznie ataki lancy w szarży i statyku? (może być optymalne rozdysponowanie ataków)
Jak to się ma do powyższego zagadnienia? W sensie:
Jednostka Gobosów:
skulker-skulker-skulker-czempion-heros tak wygląda 1 linia oddziału. Jak rozkładją się hipotetycznie ataki lancy w szarży i statyku? (może być optymalne rozdysponowanie ataków)
Gaude Mater Bretonnia
W szarży
front
muszą rozdzielić w skulkersów/championa/herosa
nie atakują
atakują po oddziale
bez szarży bijesz normalnie, tzn. jeśli się stykasz ze zwyklakami to możesz po nich bić.
front
nie atakują
atakują po oddziale
bez szarży bijesz normalnie, tzn. jeśli się stykasz ze zwyklakami to możesz po nich bić.
Ergo: jak chociaż jeden z modeli stylka się djamy na to z czempinem goblinów to już można to stosować tak jak na "digramie"(wszytkie mogą walić po jednostce)?
Nawet jeśli w linii prostej mją przed sobą skulkersa? I na odwrót czy magą/muszą bić wtedy po skulkersach? (wyjaśniełeś to bardzo dobrze, chcę tylko wiedzieć czy ja dobrze pojąłem).
Czy jak bohater z ASF jest w takiej lancy to jak działa deklaracja ataków? Muszę wszytskimi deklarować zanim rozpatrze herosa ? Czy heros bije i zabija pierwszy (np wszystkich skulkersów) a potem cała lanca może dobrać się do miękkkkiego?
edit
Jak pegazy zasłaniają kawalerię? Są w skirmiszu jakie ma to znaczenie?
Jak na oddziały skirmiszoew działa doom diver? Czy ma jakieś minusy ze względu na skirmisz?
ps
Nie widziałem a chyba należało by już założyć temat "vs orki"
Nawet jeśli w linii prostej mją przed sobą skulkersa? I na odwrót czy magą/muszą bić wtedy po skulkersach? (wyjaśniełeś to bardzo dobrze, chcę tylko wiedzieć czy ja dobrze pojąłem).
Czy jak bohater z ASF jest w takiej lancy to jak działa deklaracja ataków? Muszę wszytskimi deklarować zanim rozpatrze herosa ? Czy heros bije i zabija pierwszy (np wszystkich skulkersów) a potem cała lanca może dobrać się do miękkkkiego?
edit
Jak pegazy zasłaniają kawalerię? Są w skirmiszu jakie ma to znaczenie?
Jak na oddziały skirmiszoew działa doom diver? Czy ma jakieś minusy ze względu na skirmisz?
ps
Nie widziałem a chyba należało by już założyć temat "vs orki"
Gaude Mater Bretonnia
Nie zaslaniaja bo sa skirmishem, ty przez nie nie zaszarzujesz ale przeciwnik jak wali do kawy za nimi to ma minusy do strzelania.Gorrador pisze:Jak pegazy zasłaniają kawalerię? Są w skirmiszu jakie ma to znaczenie?
To maszyna nie bs'owe strzelanie wiec normalnie.Gorrador pisze:Jak na oddziały skirmiszoew działa doom diver? Czy ma jakieś minusy ze względu na skirmisz?
to zakladaj jesli masz taka potrzebe, ja praktycznie nie gram na orki a na turnieju od swieta trafiam . W ktoryms temacie Dębek kiedys pisal o swoich doswiadczeniach z orkami, wiec poszukajGorrador pisze:Nie widziałem a chyba należało by już założyć temat "vs orki"
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego
Bez względu na to jak wygląda pierwszy rank gobosów wszystkie muszą bić w oddział.
Jeśli masz bohatera z ASF to najpierw rozdzielasz jego ataki. Jak już rozpatrzysz wszystkie ataki bohatera to dopiero wtedy rozdzielasz ataki pozostałych rycerzy.
Pegazy nie zasłaniają kawalerii całkowicie, tzn. zza pegazów kawalerię nadal widać, ale strzelając do niej stosujesz hard cover (jeśli oczywiście co najmniej połowa oddziału kawalerii jest zasłonięta).
Doom diver nie ma minusów za strzelanie do skirmisha.
Jeśli masz bohatera z ASF to najpierw rozdzielasz jego ataki. Jak już rozpatrzysz wszystkie ataki bohatera to dopiero wtedy rozdzielasz ataki pozostałych rycerzy.
Pegazy nie zasłaniają kawalerii całkowicie, tzn. zza pegazów kawalerię nadal widać, ale strzelając do niej stosujesz hard cover (jeśli oczywiście co najmniej połowa oddziału kawalerii jest zasłonięta).
Doom diver nie ma minusów za strzelanie do skirmisha.
Widzisz, mi kumpel tłumaczył to tak, że: wszystkie ataki muszę wypłacić w skulkerów/herosów w 1 rzędzie (np. 16 ataków grali w 5 goblinów).
Który jest to zapis w RB gdzie jest powiedziane, że modele w diagramie kirują ataki w oddział a nie w "herosów" w 1 rzędzie? Pytam, bo zapewne czeka mnie "trudna" rozmowa (no chyba, że się poprostu niezrozumieliśmy w tym względzie ale na to bym nie liczył).
Który jest to zapis w RB gdzie jest powiedziane, że modele w diagramie kirują ataki w oddział a nie w "herosów" w 1 rzędzie? Pytam, bo zapewne czeka mnie "trudna" rozmowa (no chyba, że się poprostu niezrozumieliśmy w tym względzie ale na to bym nie liczył).
Gaude Mater Bretonnia
Tu masz najlepsze wytlumaczenie:
Tu chodzi o zasady z ab i ich nadrzednosc nad tymi z rb w sytuacji rozbieznosci. Poczytaj jeszcze raz o formacji lancy w ab, tam powinno to byc opisane, bo z jej zasad to wynika
I trenuj faze wyklucania jak cos
Bardziej lopatologicznie ciezko to wytlumaczyc, zwlaszcza ze wszystko jest jeszcze rozrysowane na diagramieJagal pisze:Panowie, tutaj ujawnia się pewna ciekawostka brety. NIE MOZNA targetowac atakow z drugiego szeregu lancy. Nawet jesli stykaja sie tylko z czempionem to nie mogą w niego bić, muszą bić po zwyklych. Wyjątek jest atak srodkowego rycerza ktory ma supporting i normalnie podlega zasadom targetowania w combacie.
Tu chodzi o zasady z ab i ich nadrzednosc nad tymi z rb w sytuacji rozbieznosci. Poczytaj jeszcze raz o formacji lancy w ab, tam powinno to byc opisane, bo z jej zasad to wynika
I trenuj faze wyklucania jak cos
Ostatnio zmieniony 6 sie 2012, o 13:27 przez Akadera, łącznie zmieniany 1 raz.
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego
Kwestia:
Ustwienie własnego uddziału w walce względem oddziału przeciwnik.
Cel działania:
Wykonanie jak najefektywniejszej szraży cele zabicia określonego bohatera.
Pytanie:
Jak należy/można ustawić lance w sytucji gdy chceby zabić wrogiego herosa. Lanca ma szeokość 3 modeli a wrogi oddział niiech ma np 10 modelo. Na skraju stoji wrogi bohater. Czy można się stawić tak?
---------------------------------
Gdzie:
szeregowy wrogi model
wrogi heros
rycerz.
Czy trzeba odrazu "maksymalizować" i musi być takie ustawienie
------------
------------
------------
------------
Ustwienie własnego uddziału w walce względem oddziału przeciwnik.
Cel działania:
Wykonanie jak najefektywniejszej szraży cele zabicia określonego bohatera.
Pytanie:
Jak należy/można ustawić lance w sytucji gdy chceby zabić wrogiego herosa. Lanca ma szeokość 3 modeli a wrogi oddział niiech ma np 10 modelo. Na skraju stoji wrogi bohater. Czy można się stawić tak?
Gdzie:
szeregowy wrogi model
wrogi heros
rycerz.
Czy trzeba odrazu "maksymalizować" i musi być takie ustawienie
------------
------------
------------
------------
Gaude Mater Bretonnia
Nie w RB tylko w AB. str. 41 drugie zdanie w prawej kolumnie (prawy górny róg strony).Gorrador pisze:Który jest to zapis w RB gdzie jest powiedziane, że modele w diagramie kirują ataki w oddział a nie w "herosów" w 1 rzędzie? Pytam, bo zapewne czeka mnie "trudna" rozmowa (no chyba, że się poprostu niezrozumieliśmy w tym względzie ale na to bym nie liczył).
Odnośnie zabijania herosa to pierwsze ustawienie jest nielegalne, natomiast drugie jest ok, ale nie pomaga osiągnąć celu. Najlepiej jak się dostawisz tak:
model z oddziału przeciwnika
bohater którego chcesz zabić
wypełniacz, zignorować
modele z lancy, które mogą wybrać co atakują, ale stykają się tylko ze zwyklakami, więc biją po nich
model, który może wybrać w co atakuje i może bić po herosie
modele, które muszą bić w oddział
model który nie atakuje
Mam nadzieję, że pomogło.
Jak masz miejsce to rogiem lancy do herosa, wciąż masz maksymalizacje a klepiesz co chciałeś ale tylko chłopaczkiem w rogu, więc "mejk łej" klepaczem do rogu (o ile już tam nie jest) i gotowe. Maksymalizacja to wprowadzenie do walki możliwie dużej ilości modeli a nie ustawienie się na środku oddziału.
Czcij Koze !!
Twoja Stara gra w Age of Sigmar !
Twoja Stara gra w Age of Sigmar !
Macias pisze:W szarży
front
nie atakują
atakują po oddziale
Może coś przeoczyłem ale w AB i erracie jest wspomniane, że model w drugim rzędzie w środku (zazwyczja damka) ma ataki wspierające. Jest tylko napisane, że "ataki wspierające dlaa środkowego modelu wykonuje się normalnie". A ataków wspierających chyba nie można targetować? Gdzie robię błąd?
edit
Czy ewentualnie chodzi tylko o bohatera w środku, że może normalnie atakować?
Gaude Mater Bretonnia
Nie można robić make way jeśli jesteś w b2b z przeciwnikiem.Dibo pisze:Jak masz miejsce to rogiem lancy do herosa, wciąż masz maksymalizacje a klepiesz co chciałeś ale tylko chłopaczkiem w rogu, więc "mejk łej" klepaczem do rogu (o ile już tam nie jest) i gotowe. Maksymalizacja to wprowadzenie do walki możliwie dużej ilości modeli a nie ustawienie się na środku oddziału.
Ataki wspierające (supporting attack) mogą być targetowane, bo nie mają one nic wspólnego z formacją lancy. Po prostu każdy model bije tak jakby był w b2b (ale może wykonać maksymalnie jeden atak)Gorrador pisze: Może coś przeoczyłem ale w AB i erracie jest wspomniane, że model w drugim rzędzie w środku (zazwyczja damka) ma ataki wspierające. Jest tylko napisane, że "ataki wspierające dlaa środkowego modelu wykonuje się normalnie". A ataków wspierających chyba nie można targetować? Gdzie robię błąd?
Chodzi o to zdanie?
"This formation enables the knight to charge deep into enemy units, angled so as to maximise the number of attacking knights"
I tak, z jednej strony jest powiedziane, że rycerze szarżują w głąb formacji aby zmaksymalizować liczbę ataków.
Ale z drugiej strony jest napisane tylko tyle, że efektem ataku z lancy jest właśnie większa liczba ataków a nie fakt, że mogą walić po oddziale - stricte jest właśnie tylko tyle. W zasadzie nie mogę atakować jednostki jeśli się z nią nie stykam - a stykam się tylko z jednostkami, które trzeba targetować.
A może rycerze z brzegów lancy mogą walić tylko w cel przed sobą w linii prostej - np tylko w skulkrea lub w bohatera?
Dwa styczność z czempionem jednostki nie pozwala bić po jednostce - czempiona można brać na cel ale nadwyżka ran przepada.
"This formation enables the knight to charge deep into enemy units, angled so as to maximise the number of attacking knights"
I tak, z jednej strony jest powiedziane, że rycerze szarżują w głąb formacji aby zmaksymalizować liczbę ataków.
Ale z drugiej strony jest napisane tylko tyle, że efektem ataku z lancy jest właśnie większa liczba ataków a nie fakt, że mogą walić po oddziale - stricte jest właśnie tylko tyle. W zasadzie nie mogę atakować jednostki jeśli się z nią nie stykam - a stykam się tylko z jednostkami, które trzeba targetować.
A może rycerze z brzegów lancy mogą walić tylko w cel przed sobą w linii prostej - np tylko w skulkrea lub w bohatera?
Dwa styczność z czempionem jednostki nie pozwala bić po jednostce - czempiona można brać na cel ale nadwyżka ran przepada.
Gaude Mater Bretonnia
Nie, to o którym mówiłem jest na następnej stronie.Gorrador pisze:Chodzi o to zdanie?