Właśnie o ten chaos chodzi... jak organizator będzie chciał to dopuści ten funowski book.Infernal Puppet pisze:Czyli wiele chaosu o nic. (...)Uściślenia sędziowskie to jedno - możecie je zobaczyć tutaj:
http://www.mediafire.com/?mtnmbi7sbvkf4c7
Po kiego grzyba ja się pytam próbować przeforsować jakiś robiony na pół gwizdka się update, jak od sporego już czasu [ od roku co najmniej ] jest łatwo dostępny w sieci gotowy i kompatybilny z nowymi zasadami podręcznik. Czasu zeby go przed dopuszczeniem przejrzeć, a moze i o zgrozo przetestować chyba nie brakowało .
po co komu DoW?
Re: po co komu DoW?
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
Ja przestałem grać w turniejach jak rozdzielono Chaos. Ale jeśli zaczniecie dopuszczać AL tworzone przez graczy to dajcie mi znać. Zrobię mono Slaanesha z Wojownikami, Zwierzoludźmi i Demonami.
Given the choice, whether to rule a corrupten, failing empire or to chalange the fate through another throw, a better throw against one's desteny, what wos a king to do?
Funowski podręcznik to fun art, nie ma żadnych logicznych przesłanek żeby to dopuścić.Infernal Puppet pisze: Po kiego grzyba ja się pytam próbować przeforsować jakiś robiony na pół gwizdka się update, jak od sporego już czasu [ od roku co najmniej ] jest łatwo dostępny w sieci gotowy i kompatybilny z nowymi zasadami podręcznik
Z kolei za dopuszczeniem DoW w tej obecnej, wersji by GW, przemawia fakt, że:
+ armia ukazała się w Chronicles 2004.
+ do armii ukazywały się dodatki w white dwarfach w znacznie późniejszych terminach (np. Mengile)
+ można kupić figurki na stronie producenta
+ armia była dopuszczona podczas 6, 7 edycji, nawet na zasady Euro
+ armia jest porównywalnie stara co podręczniki do WE, Bretki
Są też oczywiście pewne argumenty przeciwko, jak np. to że DoW nie ma w liście armii na stronie GW, nie ma też FAQ.
pozdrawiam
Furion
I nie ma ich w dopuszczonych armiach na zasady Euro co całkowicie zabija sens dopuszczać ją u nas na siłę...
Twoja wypowiedź Furion jest wyraźnie z góry nacechowana dopuszczeniem. Nawet obiektywnych minusów nie wrzuciłeś...
Twoja wypowiedź Furion jest wyraźnie z góry nacechowana dopuszczeniem. Nawet obiektywnych minusów nie wrzuciłeś...
właśnie i podany przez ciebie argument powinien wystarczyć do tego by ta armia wylądowała na śmietniku historii co pewnie się stanie prędzej czy później jak skończą im sie pacyny w magazynach bo jakoś nie wydaje mi się, żeby je w finecaście robili...
Do WE i BRE podręczniki są normalne i napewno wyjdą nowe edycje ale jak byś nie zauważył GW zajeło się updatowaniem booków, które albo są OP albo jak w przypadku Ogrów nie dało się nimi grać. W końcu wyrównują poziom, od którego np. Bretka w ogóle nie odstaje teraz (wystarczy popatrzeć na wyniki Dębka) WE też nie są jakieś mega warzywne.
Rozumiem frustracje graczy WE i BRE, że od 6ed jadą na tych samych bookach ale w końcu napewno się doczekają booków a DOW napewno nie.
Do WE i BRE podręczniki są normalne i napewno wyjdą nowe edycje ale jak byś nie zauważył GW zajeło się updatowaniem booków, które albo są OP albo jak w przypadku Ogrów nie dało się nimi grać. W końcu wyrównują poziom, od którego np. Bretka w ogóle nie odstaje teraz (wystarczy popatrzeć na wyniki Dębka) WE też nie są jakieś mega warzywne.
Rozumiem frustracje graczy WE i BRE, że od 6ed jadą na tych samych bookach ale w końcu napewno się doczekają booków a DOW napewno nie.
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...
Mam przeprosić, że mam opinię na ten temat?Daw pisze:Twoja wypowiedź Furion jest wyraźnie z góry nacechowana dopuszczeniem.
Pokazałem, że są pewne przesłanki co by tę armię dopuścić. Są też pewne, żeby ją wykluczyć z listy dopuszczonych. Jakakolwiek decyzja będzie podjęta przez LS, będzie ona niejako ugruntowana w zasadach.
Nie porównujcie DoW do nipponu / familiarów bo to się mimo wszystko trochę różni.
pozdrawiam
Furion
- Infernal Puppet
- Masakrator
Ciekawe, ze w wypadku fanowskiego indy GT, tych samych twórców zresztą, jakoś to nie przeszkadzało .Funowski podręcznik to fun art, nie ma żadnych logicznych przesłanek żeby to dopuścić.
I tak BTW - Furion, IMHO jak chcesz zaktualizować DoW do 8 ed, to zrób to porządnie, z kosztami, zasadami i td.
Nigdy nie mów nigdy. Chadecja została porzucona jeszcze wcześniej niż DoW, a ma teraz oficjalnego AB.a DOW napewno nie.
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
Właśnie staram się to zrobić porządnie.Infernal Puppet pisze: I tak BTW - Furion, IMHO jak chcesz zaktualizować DoW do 8 ed, to zrób to porządnie, z kosztami, zasadami i td.
Zasady aktualizuję. Kosztów na 100% nikt nie będzie zmieniał, bo nie bawimy się w wymyślanie nowych rzeczy, tylko piszemy łatkę do starych.
pozdrawiam
Furion
Dlatego dajcie jakiś zapis, albo nie wiem, dodatek do Uściśleń czy jak to się zwie, żeby tego nie było w obowiązującym Rulepacku. Bo wtedy możecie się spotkać z sytuacją, ze nikt (albo pare osób) robi turnieje z waszymi uściśleniami, czyli tak naprawdę nikt nie bierze pod uwagę tego, nad czym pracujecie.Furion pisze:Mam przeprosić, że mam opinię na ten temat?Daw pisze:Twoja wypowiedź Furion jest wyraźnie z góry nacechowana dopuszczeniem.
Pokazałem, że są pewne przesłanki co by tę armię dopuścić. Są też pewne, żeby ją wykluczyć z listy dopuszczonych. Jakakolwiek decyzja będzie podjęta przez LS, będzie ona niejako ugruntowana w zasadach.
Nie porównujcie DoW do nipponu / familiarów bo to się mimo wszystko trochę różni.
pozdrawiam
Furion
Podzielenie tego na dwie różne rzeczy daje organizatorom możliwość zapisu, że wasze rulepacki działają, ale rulepack DoW nie. I wtedy i wilk syty i owca cała.
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."
To są dwa różne przypadki...Infernal Puppet pisze:Nigdy nie mów nigdy. Chadecja została porzucona jeszcze wcześniej niż DoW, a ma teraz oficjalnego AB.a DOW napewno nie.
Do DoW nikt nigdy nie zarezerwował sobie praw autorskich poza samym GW.
DoW jest całkowicie świadomie opuszczone przez GW. GW chciało wypuścić CHD już w 6-ed ale człowiek, który był autorem całego fluffu, zasad oraz artów do CHD miał na nie prawa autorskie, które ma do tej pory. GW nie chciało zapłacić odpowiedniej sumy za wydanie CHD... FW tę kase zapłaciło i stąd cały problem Chadecji przez przeszło 10 lat.
EDIT: W trakcie wydawania 5ed GW zażyczyło sobie zrzeczenia się praw autorskich na które autor CHD się nie zgodził i wyleciał z roboty. I banicja trwała aż do dzisiaj.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2012, o 13:31 przez Daw, łącznie zmieniany 1 raz.
Organizator sobie sam ustala regulamin turnieju, może sobie dopuścić co chce a nawet zmienić koszt gigantów do 150 punktów. Nie ma sensu robić żadnych zapisków opcjonalnych.cahir pisze: Podzielenie tego na dwie różne rzeczy daje organizatorom możliwość zapisu, że wasze rulepacki działają, ale rulepack DoW nie. I wtedy i wilk syty i owca cała.
Albo gramy na DoW albo nie.
pozdrawiam
Furion
- Infernal Puppet
- Masakrator
Doceniam starania .Właśnie staram się to zrobić porządnie.
Zasady aktualizuję. Kosztów na 100% nikt nie będzie zmieniał, bo nie bawimy się w wymyślanie nowych rzeczy, tylko piszemy łatkę do starych.
Ale moim skromnym zdaniem łatkowanie to nieco za mało, by przywrócić tę armie na kompetetywny poziom. Zasady zasadami, ale zawsze byłem zdania, ze to koszty właśnie są przyczyną wszelkich przegięć. Wstawienie tylko nowego silnika nie zmieni maluch w mercedesa, inne elementy tez trzeba by było wymienić, by przemiana była kompletna.
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
Furion pisze:Organizator sobie sam ustala regulamin turnieju, może sobie dopuścić co chce a nawet zmienić koszt gigantów do 150 punktów. Nie ma sensu robić żadnych zapisków opcjonalnych.cahir pisze: Podzielenie tego na dwie różne rzeczy daje organizatorom możliwość zapisu, że wasze rulepacki działają, ale rulepack DoW nie. I wtedy i wilk syty i owca cała.
Albo gramy na DoW albo nie.
pozdrawiam
Furion
A czy to taki problem żeby rozdzielić kwestie uściśleń oficjalnych army listów oraz całkowitego dopuszczenia i uaktualnienia army listu nieoficjalnego? Strasznie Cię to kręci żeby wwalać wszystko do jednego koszyka?
No to nie gramy.Albo gramy na DoW albo nie.
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."
To że armia nie jest dopuszczona na Euro to nie jest argument żeby jej nie dopuszczać na turniejach na inne formaty niż Euro.Daw pisze:I nie ma ich w dopuszczonych armiach na zasady Euro co całkowicie zabija sens dopuszczać ją u nas na siłę...
Wisła Kraków.
To o co chodzi? Przecież w przypadku nie grania na Euro można dopuścić każdy funowski book?Furion pisze:Przywrócenie DoW (z propozycją grania na Euro)
Chodzi o to, że uściślenia sędziowskie nie są do tego by robić łatki na armie już nie wydawane...
EDIT: Sevi - czytaj uważniej. W przeciwnym wypadku unika Ci kilka faktów z dyskusji.
Dokładnie tak DOW umarło i nie ma co go wskrzeszać jak chcesz pisać łatki do booków to rób to jako Furion i się podpisz i umieść w ogólno dostępnym miejscu i jak sobie organizator będzie chciał to dopuścić to dopuści i koniec. A nie rób tego pod szyldem LS i nie umieszczaj tego w uściśleniach.
Jak już chcesz dopuszczać coś to weź napisz w uściśleniach, że dopuszczane jest Great Host of Chaos z Thramukana
Jak już chcesz dopuszczać coś to weź napisz w uściśleniach, że dopuszczane jest Great Host of Chaos z Thramukana
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...
Jeszcze raz: przestań insynuować takie rzeczy, bo to jest nieprawda.Przemcio pisze:Dokładnie tak DOW umarło i nie ma co go wskrzeszać jak chcesz pisać łatki do booków to rób to jako Furion i się podpisz i umieść w ogólno dostępnym miejscu i jak sobie organizator będzie chciał to dopuścić to dopuści i koniec. A nie rób tego pod szyldem LS i nie umieszczaj tego w uściśleniach.
O dopuszczeniu DoW wypowiedzieli się wszyscy członkowie LS, 2 miesiące temu. Ja uściślenia tylko redaguję. Po publikacji wyszło jednak jakieś nieporozumienie, więc na spokojnie link jest zdjęty a my dyskutujemy dalej.
pozdrawiam
Furion