po co komu DoW?
Re: po co komu DoW?
eeee czekaj Rilam weź sobie np. Thramukan i sprawdź kiedy został wydany 

We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...
-
- Mudżahedin
W sumie, dlaczego ChD z Tamurkhana są ok, a inne listy już nie, trzeba być konsekwentnym - skoro dopuszcza się ChD mimo różnych obiekcji, dlaczego nie zaakceptować innych list z Tamurkhana.
Idąc dalej tą logiką dopuścmy wszystko. Funowskie army booki i army listy też.
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."
No właśnie, a jak ktoś ma modele historyczne np. związane z samurajską japonią i mu się kurzą na półce? Dlaczego DoW mają być uprzywilejowani? Dlaczego dopuszczamy DoW, a nie dopuszczamy Nipponu, Cathayu, Amazonek? Bo 20 lat temu DoW był oficjalną armią? No bez jaj 

Tak sobie to czytam i nasuwa mi się zastosowanie DoW na turniejach: mogą być z tego proksy, poza tym armia jest przestarzała i niekompatybilna z obecną wersją gry.
Ale jest na to rada: turnieje urządzajmy na zasadach V edycji. Chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żeby urządzić turniej z użyciem wycofanych podręczników (i od razu nasyciłoby to stękaczy mówiących "za moich czasów to było lepiej").
Jeśli o mnie chodzi, to armie które zostały wycofane nie powinny być na siłę przerabiane, bo jako podręczniki w tym momencie fanowskie psują balans gry. Tak samo jak wszelkie mody i dodatki, choćby oficjalne. Uważam że turnieje powinny odbywać się na czystej wersji zasad, wzbogacone najwyżej o sędziowskie interpretacje zasad i nakładki balansujące rażące przegięcia.
Istnieje jednak ten bzdurny zapis, że najnowszy AB to ten oficjalny, w przypadku DoW najnowszym jest ten z V edycji, czyli wydany jeszcze na sumeryjskiej steli
.
Wystarczyłoby dodać, że oficjalne AB to te, których armie są wymienione w najnowszym RB, gdyż ten je obsługuje, ponieważ autorzy przeprowadzili nimi playtesty, uwzględniając tym samym dane armie podczas pisania zasad.
Ale jest na to rada: turnieje urządzajmy na zasadach V edycji. Chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żeby urządzić turniej z użyciem wycofanych podręczników (i od razu nasyciłoby to stękaczy mówiących "za moich czasów to było lepiej").
Jeśli o mnie chodzi, to armie które zostały wycofane nie powinny być na siłę przerabiane, bo jako podręczniki w tym momencie fanowskie psują balans gry. Tak samo jak wszelkie mody i dodatki, choćby oficjalne. Uważam że turnieje powinny odbywać się na czystej wersji zasad, wzbogacone najwyżej o sędziowskie interpretacje zasad i nakładki balansujące rażące przegięcia.
Istnieje jednak ten bzdurny zapis, że najnowszy AB to ten oficjalny, w przypadku DoW najnowszym jest ten z V edycji, czyli wydany jeszcze na sumeryjskiej steli

Wystarczyłoby dodać, że oficjalne AB to te, których armie są wymienione w najnowszym RB, gdyż ten je obsługuje, ponieważ autorzy przeprowadzili nimi playtesty, uwzględniając tym samym dane armie podczas pisania zasad.
- Grand Admiral Thrawn
- Falubaz
Kwoli ścisłości ostatnie oficjalne zasady i mini podręcznik Dogs of War pochodzą z 6 edycji.Klafuti pisze:Istnieje jednak ten bzdurny zapis, że najnowszy AB to ten oficjalny, w przypadku DoW najnowszym jest ten z V edycji, czyli wydany jeszcze na sumeryjskiej steli.
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.
Nie, ponieważ takie było pytanie. Jeszcze raz:JaceK pisze:Nie bo? Może tak wyjaśnisz jeszcze? Dlaczego jedno tak, a drugie (znacznie bardziej oficjalne i aktualnie - nie)?Furion pisze:nie.Przemcio pisze:Furion jak już rozmawiamy o dopuszczaniu czy jako LS zastanawialiście się nad dopuszczeniem Great Host of Chaos z Thramukana oraz np BileTrolli lub Żabek do Danonków z tego booka![]()
Ja rozumiem, że grałeś DoW, ale może odrobina obiektywności nie zaszkodzi.
Nie, nie zastanawialiśmy się.czy jako LS zastanawialiście się nad dopuszczeniem Great Host of Chaos z Thramukana
pozdrawiam
Furion
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
To ja mam jedną prośbę. Niech do US dodadzą też eksperymentalne zasady rinoxów. Te przynajmniej są nowe i w 100% kompatybilne z 8 ed 

Widzę, że do niektórych trudno dotrzeć i wałkują z tą V edycją. Otóż najnowsze zasady DoW wyszły w Annual2002, Chronicles2003 i Chronicles 2004. To oficjalne publikacje. Bretonnia wyszła w 2004. Skoro DoW są przestarzałe, to Bretonnia również...Klafuti pisze:najnowszy AB to ten oficjalny, w przypadku DoW najnowszym jest ten z V edycji
Złomowisko: https://goo.gl/photos/xRMRQZGkEgCpcHcx5