Witam! Jestem nowy, proszę o pomoc

Vampire Counts

Moderator: misha

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Re: Witam! Jestem nowy, proszę o pomoc

Post autor: JarekK »

nie ponieważ nadrzędną zasadą w VC jet zasada UNDEAD!!! twój oddział się nie będzie sypał itp...

nie jesteś w stanie tego zrobić chyba że na parówce to wtedy z 2 armią :) bodajrze w grudniu/styczniu w Łodzi jest turniej 2000+1000 parowy. tam możesz zrobić dużą armie VC + kilka oddziałów z innej armii zgodnie z zasadami
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

LajoN31
Mudżahedin

Post autor: LajoN31 »

Pytanko :)

chciałbym zacząć zbierać wampiry ale występuje pewien problem. Wszędzie w rozpiskach widzę masę ghuli i zombie. Te drugie jeszcze przeboleję ale ghule mi się nie podobają i chciałbym ominąć jakoś ich wystawianie. Teraz zaczyna się trudność bo marzy mi się armia oparta na szkieletach (nie wykluczam tworów takich jak crypt horrory itp. ale mimo wszystko chciałbym mieć w armii co najmniej 2 kloce szkieletów.
Czy ktoś sensowny mógłby mi sklecić na szybkości jakąś rozpę na 1600 pkt tak, aby braki ghuli czymś zrekompensować?? :)

Kap
Mudżahedin

Post autor: Kap »

2 klocki zombie (bo się je mega łatwo wskrzesza), jakiś 1 oddział psów i reszta szkielety i masz zapełnione te 400 pktów na core units bez problemu a nawet brak miejsca. W sumie na tak małe pkty to nawet 1 x 20 zombie i reszta szkielety. Żeby to miało sens to musisz dodać do któregoś nekromanty master of the dead żebyś mógł szkieletami wychodzić poza początkową ilość. Ludzie idą w ghoule bo mają wiadro ataków + poisony ale od tego można odejść. Szkielety mi spełniły swoją funkcję tylko z shieldem i hand weaponem jako blocker. Save na 5+ i parry na 6tkach dawało mi dużo więcej niż spear ;).

No i odwieczne pytanie, które chyba wrzucę w podpis. Chcesz grać for fun czy turniejowo? ;)

LajoN31
Mudżahedin

Zalozmy ze mam 2x20 zombie, klocek 30 szkieletow, wilki, 2 nekromantow:-) co dalej powinienem kupic zeby mie jakies pierdolniecie? Black knightow/ klocek gwardii/jakies monstrusy?

Awatar użytkownika
Czcibor
Oszukista

Post autor: Czcibor »

Crypt Horrory i Mortisa.
Fanatic pisze: ledwo savage ogarniam cała rodzina je maluje
już nie chcą do mnie przychodzić bo wiedzą, że pędzel i farbki na nich czekają
Obrazek

LajoN31
Mudżahedin

W jakiej liczbie horrory zaczynają się sprawdzać? 6/9 sztuk?

I czy np wraity albo banshee sie oplacaja??

Cały czas zakładam, że grać będę głównie towarzysko ale na turnieje też bym się chętnie wybrał :)

Władca Nie-śmierci
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Władca Nie-śmierci »

Najlepiej koło 10 horrory i wraity,banshee tak są dobrzy ale tylko jako bohaterowie.

LajoN31
Mudżahedin

a czym się różnią jako bohaterowie od tych z rarów?

Awatar użytkownika
Milutki
Mudżahedin

Post autor: Milutki »

Jestem jeszcze zupełnie zielony jeszcze, świeżo po lekturze armybooka i mam pytanie: Jak to jest z wskrzeszaniem Blood Dragonów? Razem z konikiem mają teoretycznie 2 woundy, ale zasada vampiric ogranicza ich wskrzeszanie do jednego wounda. Czy można w ogóle ich w takim razie wskrzeszać ? Jeśli tak to jak to się odbywa?
Obrazek

Władca Nie-śmierci

Post autor: Władca Nie-śmierci »

Że bohaterów wkładasz to klocków szkieletów a zwykła jednostka zbyt szybko schodzi także warto wziąć psy do zapełnienie core.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Milutki pisze:Jestem jeszcze zupełnie zielony jeszcze, świeżo po lekturze armybooka i mam pytanie: Jak to jest z wskrzeszaniem Blood Dragonów? Razem z konikiem mają teoretycznie 2 woundy, ale zasada vampiric ogranicza ich wskrzeszanie do jednego wounda. Czy można w ogóle ich w takim razie wskrzeszać ? Jeśli tak to jak to się odbywa?
Blood Dragonów jako takich już nie ma, bo Bloodline'y zniknęły, ale zapewne masz na myśli Blood Knightów. Otóż, według Rule Booka, model Kawalerii i Kawalerii Potworów (w tym wypadku Kawaleria) ma tyle Woundów, ile wynosi wyższa wartość tego współczynnika pomiędzy Jeźdźcem a Wierzchowcem. W przypadku Blood Knightów masz tam 1 i 1, a to oznacza, że każdy z tych rycerzy ma 1 Wound, a nie 2, bo nie sumujesz ich. Przy wskrzeszaniu jednostek z zasadą Wampir można przywrócić każdą Inwokacją tylko 1 ranę, a co za tym idzie wskrzeszasz 1 Blood Knighta :wink:
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

LajoN31
Mudżahedin

czy grave guardów lepiej składać z dwurakami czy hw+shield?? i czy liczba 30 jest wystarczająca czy daje się więcej??

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

na turnieje w formacie EURO 30 styka, jest limit punktowy 450ptk / oddział
lepiej z GW, przynajmniej coś zabiją, szkoda 450ptk pakować na S4, lepiej zyskasz innymi kombinacjami w takim wypadku
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

LajoN31
Mudżahedin

A gdzie mogę znaleźć te zaostrzenia armijne na euro?

Milord

Post autor: Milord »

.

LajoN31
Mudżahedin

tu jest 2400 a słyszałem, że gra się na 2600 albo 2800 teraz. To prawda?

Milord

To już przy zasadach konkretnego turnieju.
.

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

ale GG nie polecam bo giną zanim uderzą... chyba że chcesz na prawde na nich grać to musisz mieć tak:
klocek GG
corpse cart
batswarm

combo jest takie że musisz rzucić jakiś augument na corpse carta on daje wtedy w 6" ASF. w połączeniu z ASL z GW na GG bijesz po inicjatywie. a jak w styku z oddziałem przeciwnika są bat swarmy to ten oddziałdostaje ASL czyli GG biją pierwsi.

i cały myk polega na tym że jak walniesz 1 to masz jakąś szanse na wygraną, ale sam widzisz ile musisz spełnić warunków żeby gg działali, dlatego polecam Crypt Horrory
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Milord

Gdzie trzymacie lorda klepacza na piechotę? W Ghoulach? W Zombie w kresce aby łapały tylko to co przegra z CR?
.

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

Post autor: Bartosz »

zdecydowanie w ghulach, chyba że Twój klepacz jest też 4lvl magiem - wtedy polecam Strzygę + 4lvl necro.

kreski zombich w teorii są sprytne, ale wpraktyce w ich długi bok łatwo coś może wpaść - np. tani piesek z dwiema ranami w strzygę, żeby wyłączyć jego potencjał, a coś konkretnego w biedne zombiaki... i się sypiemy.

w ghulach jest najbezpieczniejszy, bo kombaty się raczej wygrywa - zwłaszcza np. z oddziałami uzbrojonymi w dwuraki. 39A z poisonami + potencjalne 10 woundów wbitych przez Strzygę. to budzi szacunek przeciwnika :wink: oczywiście Strzyga w takim klocku skrajnie z boku i - jeśli my szarżujemy, co jest ostatecznością, bo zdecydowanie lepiej przyjmować szarżę na klatę, ale to zależy - to dostawiamy się tak, by stykał się tylko z jednym modelem przeciwnika.

ODPOWIEDZ