Szybkie pytania? Szybka odpowiedz!

Dark Elves

Moderator: Yudokuno

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Re: Szybkie pytania? Szybka odpowiedz!

Post autor: Jarlaxle »

hypnotic pisze:Czy supreme spellshield Malekitha działa gdy celem jest odział w którym się znajduje? Chodzi mi o ten efekt ranienia maga po udanym dispelu.
Teoretycznie, Malekith jest częścią oddziału na potrzeby rzucania czaru, więc efekt powinien działać. Niemniej, istnieje ciekawsze pytanie, czy jeżeli w oddziale z Malekithem znajduje się inny bohater, który jest celem czaru np. snipery, to ochrona działa? W tym przypadku powiedziałbym, że nie, ale pewny nie jestem :P

Torian
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Torian »

Jeżeli czar targetuje wybrany model i nie "dotyka" w żaden sposób Malka to na pewno nie. MR zadziała, ale efekt odbicia z tarczy już nie
Okoń pisze:Może Teclis ma miecz mały,
za to odbyt wytrzymały.

konan
Wałkarz

Post autor: konan »

Czy jesli przeciwnik rzuca czar na jednostke z helebrone a ja mam maga 2 poziomu to korzystam z jej 4 do dispelowania?

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

Post autor: kangur »

konan pisze:Czy jesli przeciwnik rzuca czar na jednostke z helebrone a ja mam maga 2 poziomu to korzystam z jej 4 do dispelowania?
Efekt naszyjnika sumuje sie z levelem maga , czyli masz 6 do rozproszenia
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Torian pisze:Soul Stealer podnosi W, robi to permamentnie czy drain magic może ten efekt zdjąć?
a jaki jest opis tego czaru?
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Post autor: Talladil »

For each roll of 4+, the caster immediately gains a single Wound (to a maximum of 10).
SS nie jest RiPem, a uzyskane w ten sposób woundy nie są również traktowane jako efekt czaru, gdyż nie wyparowują w kolejnej Twojej fazie magii. Wydaje mi się, że w tym przypadku Drain Magic nie oddziaływuje na woundy uzyskane z SS.
Obrazek

Dread Elves 2.0 - W/R/P - 18/10/15

Awatar użytkownika
Domin

Post autor: Domin »

Czy moriathi liczy się za 5 czy 4 pkt compa?

Torian

Talladil pisze:
For each roll of 4+, the caster immediately gains a single Wound (to a maximum of 10).
SS nie jest RiPem, a uzyskane w ten sposób woundy nie są również traktowane jako efekt czaru, gdyż nie wyparowują w kolejnej Twojej fazie magii. Wydaje mi się, że w tym przypadku Drain Magic nie oddziaływuje na woundy uzyskane z SS.
Właśnie też tak uważam, ale jakiś czas temu grałem z leśnym i kolega się upierał że zdejmie, ork mu przyklaskiwał i dałem sobie spokój z kłótnią, ale nadal mnie to gryzie ;p
za to odbyt wytrzymały.

Awatar użytkownika
cluzoe
Mudżahedin

Post autor: cluzoe »

Pewnie już było ale zapytam.

Czy rzucając czar wzmacniający na oddział z Crone Helleborn przeciwnik też dostaje +4 do dispela?
Obrazek

Torian

Nie
za to odbyt wytrzymały.

Awatar użytkownika
cluzoe
Mudżahedin

Pobożne życzenie czy jesteś pewien?
Jakoś dla mnie to jednoznacznie nie wynika z wordingu w AB.
Obrazek

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

No fakt, w prost to może nie wynika z zapisu, ale jak dla mnie sens jest taki że na własne zaklęcia nie działa.

Torian

Wprost to bardzo mało rzeczy wynika ;p Zero logiczne jest testowanie na czar któremu się nie opierasz, ale rozumiem że grasz z ludźmi takimi jak ja i moi znajomi - na ostatniej bitwie świątecznej po vanguardach już się zaczęła kłótnia :D MR jest rodzajem ward save`a, trudno żeby testować się na czar któremu się nie opierasz jak pisałem wcześniej

edit. oh wait, myślałem o czymś innym ;p znaczy o kotle :D Amulet of dark fire: attempts made against spell that target Hellebron`s unit recive +4 bonus to dispel.

Teoretycznie wording rzeczywiście jest niejasny, ale w moim mniemaniu jeżeli przeciwnik miałby używać bonusów z twoich przedmiotów to byłoby to lekko dziwne
za to odbyt wytrzymały.

Awatar użytkownika
muchozol
Falubaz

Post autor: muchozol »

Siemka. Pytanko:
● Each two or part thereof other characters in mounts (excluding cauldron of blood) ­ 1
choice

Smoczek jak w takim wypadku się liczy??
podpis był nieregulaminowy

oddajcie podpis łobuzy

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

Tak za 0,5.

Torian

Chyba że postawisz 0,7 :D
za to odbyt wytrzymały.

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Torian - obusieczne przedmioty nie są nowością w battlu, taki gut sickle zabija Ci maga na dwóch gałach na 2d6, IMO przy takim wordingu przeciwnik ma +4 do dispella buffa.

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Torian pisze:Wprost to bardzo mało rzeczy wynika ;p Zero logiczne jest testowanie na czar któremu się nie opierasz, ale rozumiem że grasz z ludźmi takimi jak ja i moi znajomi - na ostatniej bitwie świątecznej po vanguardach już się zaczęła kłótnia :D MR jest rodzajem ward save`a, trudno żeby testować się na czar któremu się nie opierasz jak pisałem wcześniej

edit. oh wait, myślałem o czymś innym ;p znaczy o kotle :D Amulet of dark fire: attempts made against spell that target Hellebron`s unit recive +4 bonus to dispel.

Teoretycznie wording rzeczywiście jest niejasny, ale w moim mniemaniu jeżeli przeciwnik miałby używać bonusów z twoich przedmiotów to byłoby to lekko dziwne
Zapis jest jasny "attempts made against" buffów nie można rzucać "przeciwko" swojemu oddziałowi :P

Awatar użytkownika
cluzoe
Mudżahedin

Jarlaxle pisze: Zapis jest jasny "attempts made against" buffów nie można rzucać "przeciwko" swojemu oddziałowi :P
No właśnie nie jest, czytajmy całe zdanie.
Pełny wording bez końcówki o +4 żeby Genialny Wydawca się nie czepiał :) :
".... Dispel attemps made against spells that target Helebron's unit ....."

Jest against spells, a nie agains unit czyli teoretycznie można dispelować przeciwko czarowi.
I to jest ta moja niejasność którą chcę wyjaśnić.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Całe zdanie zostało przytoczone wyżej, ja odniosłem się do jego najważniejszej części. Czyli słowie "against". Nadal uważam, że nie można rzucać buffów "przeciwko" swojemu oddziałowi :P gdyby tutaj było sformułowanie "against all spells" albo "against all of kinds spells" to co innego, wtedy rzeczywiście można by mieć wątpliwości. A jako, że "przeciwko oddziałowi" rzuca się złowrogie i mroczne zaklęcia(against spells), także wojakom mrozi krew w żyłach, to ino do takich czarów odnosi się ten zapis :P już samo negatywne/pejroratywne znacznie słowa "przeciw" dobitnie o tym świadczy.

Słownik języka polskiego :P Chyba, że po angielsku "against" znaczy coś pozytywnego :D Także zaglądamy do słownika języka polskiego względnie obcego, jeżeli chcemy dowiedzieć się o znaczeniu danego słowa :P Na słownik języka obcego jestem zalewniwy, więc może ktoś obalić moje twierdzenie!
http://sjp.pwn.pl/sjp/przeciw;2509588.html

ODPOWIEDZ