Gdzie trzymasz duzą sukę w tej ostatniej rozpie?
Podaj doklady warding zasady to bedzie latwiejScimitar pisze:To jak z tą Hagą i Witchbrew w końcu jest? Samotnie testuje na -3 Ld, bo ma podwójne frenzy, a jak wejdzie do oddziału to już nie? Czy też sama sobie nie dodaje ataku z Witchbrew? Mam pewien ciekawy koncept, ale wszystko się rozbija o tę przymusową szarżę.
Bardzo klawa rozpa, Zbychu.Barbarossa pisze:
Więc może fajniejsze byłoby coś takiego:
DL pieszy, 1+ save reroll, +3S, ward 2+ na ogień, ironcurse icon
Czarka duża, scroll, hotek
Haga, witchbrew, banner of swiftness
24 WE/fcg/flaming attacks
3x5 DR + kusze
23 shades, champion, sztandar
30 Egzeków, FCG
2 RBT
5xWarlocki
Niltag pisze:Podaj doklady warding zasady to bedzie latwiejScimitar pisze:To jak z tą Hagą i Witchbrew w końcu jest? Samotnie testuje na -3 Ld, bo ma podwójne frenzy, a jak wejdzie do oddziału to już nie? Czy też sama sobie nie dodaje ataku z Witchbrew? Mam pewien ciekawy koncept, ale wszystko się rozbija o tę przymusową szarżę.
Po dołączeniu do oddziału taka Haga daje mu Frenzy - to jest oczywiste. Pytanie, czy ona sama z racji posiadania Frenzy nie dostaje +2 ataki i przez to cały oddział testuje na -3 Ld?This model, and all models in the same unit, have the Frenzy special rule. If they have the Frenzy special rule, that Frenzy grants +2 Atacks instead of just +1, but the unit suffers a -3 penalty to Leadership when testing not to declare a charge.
mialem priesta w claratach i ak mialem sedziowane - tyle ode mnieJankiel pisze:Tak to działa? Ciekawe, ciekawe.
Testujesz normalnie, na najwyższym w oddziale - na ld zwykłych chłopów.
Więc nikt nie wyszarżowuje, cały oddział leci.If, during a charge sub-phase, a unit that includes one or more frenzied models could declare a charge, then it must do so unless a LD test is passed.
Moim zdaniem RAI jest taki, że haga daje oddziałowi frenzy póki jest do niego dołączona - przy czym jeśli dołączy do np. wiedźm, to jest superfrenzy, czyli dodatkowy atak i test na -3, ale w wypadku innych oddziałów jest to zwykłe frenzy.This model, and all models in the same unit, have the Frenzy special rule. If they have the Frenzy special rule, that Frenzy grants +2 Atacks instead of just +1, but the unit suffers a -3 penalty to Leadership when testing not to declare a charge.
Więc RAW jest mega niejasny: można twierdzić, że:Models retain their frenzy for the entire game unless beaten in combat, at which point (...fluffowe pierdzenie...) the frenzy (together with all associated rules) is lost.
Oczywiście, że jest możliwa wystarczy chociażby głupi własny unit przed oddziałem z hagą ustawiony tak, że blokuje szarże unitu a hagi samotnej nie... i wtedy to raczej powinna testować na -3 sama...Jeśli natomiast haga mając super frenzy wlazła by do kusz to wtedy cały unit testuje IMO normalnie, pytanie tylko co z hagą, w sytuacji o której pisałem, czyli unit ma zablokowaną szarzę, a ona może z unitu wyskoczyć. Czy taka sytuacje jest możliwa? Jeślii tak to wtedy ona sama chyba na -3.