Skaven 2250 nowa edycja, wersja prawie hordowa ;-)

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Myth
Szef Wszystkich Szefów

Skaven 2250 nowa edycja, wersja prawie hordowa ;-)

Post autor: Myth »

Przymiarka wstępna, jeszcze trochę niewiadomych jak np. konkretne działanie warlitter'a (wiadomo, że ma dawać 4A z S4, WS4 i I5), rozmiar jego podstawki czy sprawa elektryków i tego jakie zaklęcie mogą wybrać. Po necie (źródła torrento-podobne) krąży już lista przedmiotów i cen jednostek, rozpiskę robiłem po jej lekturze.

warlord, warlitter, sprzęt, ~250

3x elektryk (2lvl, scrolle i reszta sprzętu) ~3x150

4x20 slaves

3x25 clanrats

21 stormvermin z tarczami i Storm Bannerem (tutaj warlord, mam nadzieję, że warlitter będzie na podstawce 40x40- wiadomo coś o tym?)

10 jezzails (albo 2x5)

6 gutter runners z poisonem

doomwheel

abomination (z magicznymi atakami)

Mam sporą hordę, mam czym postrzelać (a wraz z nowym bookiem mojego strzelania SB nie ogranicza, bo stare FAQ wypada). Mam czym przywalić w walce, mam czym przyjąć sporo ostrzału/magii i wyjść z tego obronną ręką. Mam się nawet czym pozbyć się wrogich maszyn bojowych.

Doomwheel stanowi zagrożenie dla wszystkich dużych celów (3 hity z S artylerki robiące magiczne D6 woundów), abomination w walce gniecie/trzyma większość rzeczy dzięki stubbornowi, regence i S6 oraz dzikiej tabelce ataków (zainteresowanych odsyłam do plot na podforum skavenów, tam się pojawiła ta tabelka.) W dodatku te dwa ostatnie mają 3d6" random movement i według plotek zadają impact hits, czyli tworzą wokół siebie mniej więcej 20 calowe (na trzech kościach średnio rzuca się 10,5 cala) strefy śmierci, idealne jednostki na flankach. W dodatku abomination ma szanse samodzielnie zmiażdzyć oddział 20 ghouli z wampirem w środku w jedną turę jeśli wierzyć rzeczonym plotkom (jedna z opcji ataku to test I albo hit z S6 dla wszystkiego w styku z podstawką, D6 S6 impactów, a potem 2D6 ataków z S6), a z magicznymi atakami zjechanie wrights w jedną turę nie stanowi żadnego wyzwania.

Mam niezłą antymagię (na BP wychodzi 5 DD i i 4 scrolle) i trochę sytuacyjną, ale dalej niezłą magię. Jedyne czego to brakuje mi na tą chwilę w armii to BSB, którego łatwo wrzucić wywalając jednego elektryka, zdejmując poziomy z pozostałych i dopychając jednostkami.

Co sądzicie? :-)

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

slabe strzelanie; slaba magia; tylko 2 kombatowe rzeczy (kółko i abotek). Tak sobie.
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

szafa@poznan pisze:slabe strzelanie; slaba magia; tylko 2 kombatowe rzeczy (kółko i abotek). Tak sobie.

Tak samo sobie pomyslalem. Ani to ciekawe, ani mocne (jak mi sie wydaje). Imperium z 4 armatami robi tej armii jesien sredniowiecza. Pyk! Nie ma kółka. Pyk, pyk! nie ma abominacji. Reszta moze sobie maszerowac na full magii, kawalerie, papamobile i dwa czolgi.

Chyba, ze cos przegapilem to mnie poprawcie...
Obrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Nic nie przegapiles - ta armia naprawde jest slaba. Abotek, kolko i stormy zzeraja za duzo punktow. Nie ma czym zabijac.
Jak wypali sie sztormowa, to selawi.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Hmmmm, trochę racji macie, ale piszecie, jakbym ja nie myślał przy grze. Kółko nie jest rydwanem, tylko jeździ jak rydwan według plotek. Jezzaile są w stanie zwarzywić jeden czołg, podczas gdy doomwheel jedną lepszą błyskwicą smaży drugi. Już nie wspomnę o tym, że we wspomnianym pliku sztormówa nie jest one use only, czyli nie będę płakać jak się wyłączy, tylko ją ponownie odpalę :lol2:

Nie mówię, że będzie łatwo, ale wcale nie jest tak źle jak mówicie. Chociaż w sumie to moja wina, bo nie napisałem czy rozpiska ma być na turniej klasy master, czy też może do domu. A więc oficjalnie: rozpiska była robiona z myślą o turnieju lokalnym, gdzie nie ma aż takiego ciśnienia i pojawiają się klimatyczne rozpiski ;-)

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

czyli taktyke opierasz na niedopowiedzeniach z plotek (typu SB sie nie wyłacza, kółko nie rozwala się po strzale).

Gatuluje - swietna taktyka ;)
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

Awatar użytkownika
Burgund
Chuck Norris

Post autor: Burgund »

Kółko ma 99% nie jest rydwanem.

kanister
Chuck Norris

Post autor: kanister »

Kółko na 100% nie jest rydwanem. Ale działo i tak rani je na 2+ i zadaje d6 woundów.
kanister pisze:Fajnie jest cytować siebie.
jawora pisze:Ja tam w lidze online nie startuję, bo za daleko od mojego miasta.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

@szafa, nie są tak bardzo niedopowiedziane a przeczytane z .pdf eng. wiec wiele rzeczy można tam sprawdzic, pozdro
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

IMO ta średnia.
Obecny WoCh wciąga to nosem bardziej niż stare skaveny.
8 kości powera kontra 7 dispela?
10 jezzaili jako całe strzelanie? toż bez skirmisha smoka nawet nie ubijesz...
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Chory
Oszukista

Post autor: Chory »

Obecny WoCh wciąga to nosem bardziej niż stare skaveny.
Z tego zdania wynika ze Woch wciagalo stare skaveny. Chyba jednak bylo odwrotnie. ;)

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Nie, z tego zdania wynika, że obecny woch z nowymi skavenami radzi sobie lepiej, niż stare skaveny z nowymi. Przy czym w obu przypadkach nowe dostają po dupie.
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Powtórzę jeszcze raz: rozpiska robiona pod turniej lokalny, taki "lżejszy wagowo" niż mastery, pod kątem których najwyraźniej myślicie.

Smok ani dj'e nie polatają, tym bardziej, jeśli elektrycy wylosują czar zakaz lotu, bo sztormówa w omawianym pliku nie ma one use only. Abomination ma potencjał zgnieść każdą kawę, która na niego zaszarżuje choćby i stracił przy tym 5 z 6W. A jezzaile nie są niegrywalne, tylko trzeba rozważnie je wystawiać. Już nie mówię o tym, że da się ich więcej wcisnąć do rozpiski.
Jak dla mnie to nie jest słabe, tylko losowe. A i tak wybrałem jedną z najmniej losowych możliwości gry.

Awatar użytkownika
Chory
Oszukista

Post autor: Chory »

MUKER pisze:Nie, z tego zdania wynika, że obecny woch z nowymi skavenami radzi sobie lepiej, niż stare skaveny z nowymi. Przy czym w obu przypadkach nowe dostają po dupie.
Nie.Z tego zdania, ktore napisal Trikk to nie wynika. To co mial na mysli a jak to ubrał w słowa to 2 rozne rzeczy.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

swieta_barbara pisze: Jak wypali sie sztormowa, to selawi.
albo i nie :P
choc teraz tez nie jest one use only jako takie (jesli dobrze pamietam)
(a wraz z nowym bookiem mojego strzelania SB nie ogranicza, bo stare FAQ wypada).
z tym raczej sie nie da zgodzic... opis jest dokladnie taki sam. Wiec dziala strzelajace mag p[ociskami niestety na 4+ strzelaja...

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Shino pisze:
to co, jak się raz wyczerpie to się odpali ją drugi raz... to po co w ogóle kulać na wyczerpywanie?
Obrazek

Awatar użytkownika
Burgund
Chuck Norris

Post autor: Burgund »

Z tym storm bannerem to jakis wal musi byc. Nie wierze ze GW popelnilo taki wielki bląd w opisie tego bannera. Ale moze w finalnej wersji zmienia ten zapis.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Asassello pisze:
Shino pisze:
to co, jak się raz wyczerpie to się odpali ją drugi raz... to po co w ogóle kulać na wyczerpywanie?
zakladajac, ze nie mial sie wyczerpywac powiedzialbym, ze w turze kiedy sie wyczerpie nie mozna go uzyc ponownie...

zobaczymy jak to bedzie pozniej :)

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Shino pisze:
Aż zajrzałem do podręcznika z 6 ed. Jest wyraźny zapis one use only Shino ;-)

A z tym strzelaniem to nie było czasem tak, że to nie o opis sztandaru chodziło, lecz o kwestię magic attacks/= magic weapon? Bo jeśli tak, to trzeba poczekać na podręcznik i zobaczyć jaki będzie zapis warpstone weapons.

Jeśli idzie o kulanie, to właśnie tak jak Shino pisze to zrozumiałem: jak się wyłączy w danej turze, to jej w tej turze nie mogę aktywować, muszę czekać do początku następnej tury (tyle dobrze, że nieważne czy swojej, czy przeciwnika).

ODPOWIEDZ