![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Barb: czy chodzi Ci o to
1)Aby szarża na jednostkę wroga była możliwa, w momencie dojścia do szarżowanego oddziału, szarżujący musi być większą częścią oddziału we właściwej strefie. ?
Czy zgadzasz sie z tym?
Bo ja tak zrozumialem Twoja wypowiedz
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Nie. Jest to bardzo kiepskie rozwiązanie - uniemożliwia legalne i nigdy nie budzące wątpliwości szarże.1)Aby szarża na jednostkę wroga była możliwa, w momencie dojścia do szarżowanego oddziału, szarżujący musi być większą częścią oddziału we właściwej strefie. ?
Czy zgadzasz sie z tym?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Mam nadzieje, ze o to Ci chodzilo? Bo inaczej powstaja nieszarzowalne orly...Jankiel pisze: A ze złych rozwiązań najlepsze jest to, by róg oddziału nie był strefą. Żeby szarżowany wykonał align konieczne powinno być dojechanie do frontu/boku/tyłu a nie tylkodo rogu.
co Ty sie tak tego orla uczepiles?Furion pisze:Mam nadzieje, ze o to Ci chodzilo? Bo inaczej powstaja nieszarzowalne orly...Jankiel pisze: A ze złych rozwiązań najlepsze jest to, by róg oddziału nie był strefą. Żeby szarżowany wykonał align konieczne powinno być dojechanie do frontu/boku/tyłu a nie tylkodo rogu.
Nieszarzowalny orzel/smok powstaje wtedy, kiedy uznajemy ze rog nie nalezy do zadnej strefy. Czyli zeby do jakiejs strefy zaszarzowac, nalezy dojsc do lini podstawki, nie do rogu.bigpasiak pisze:
co Ty sie tak tego orla uczepiles?
tego nieszarzowalnego orla prawie nigdy nie ustaawisz... ale co tam...
Jankielu, mozesz to narysowac?Jankiel pisze: Zaczynamy ruch w strefie przedniej oddziału, jedziemy na wprost omijając wrogie oddziały czy tereny, robimy wheela, nasz oddział znajduje się w strefie bocznej, ale zupełnie normalnie dojeżdżamy do strefy przedniej i robiąc free align nawet nie zahaczamy o nic innego. Zgodnie z takim zapisem nie możnaby było tak zaszarzować.
Furion pisze: @Bless
powiedziales, ze "overruny z ostrego kata" nie dochodza (zgodnie z uscisleniami/rb - wpadasz w te strefe, do ktorej dojezdzasz). Jezeli to przejdzieto tez sie tak poustawiam, ze mi overruna nie zrobisz
![]()
bless pisze: "By moc skorzystać z zasady free align, w momencie dojscia do szarzowanego oddziału szarzujacy musi byc wieksza czescia oddzialu we wlasciwej strefie."
Pawle, przeczytaj jeszce raz post, ktory napisalem i spojrz na rysunek kilka stron wczesniej odnosnie orlabigpasiak pisze:bo ja zawsze zrobie wheela i jest ok... rozumiem ze ty tak nie szarzujesz? po prostu jedziesz do przodu chocby nie wiem co???
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Nie budza i nie ma tam mozliwosci pojawienia sie takich watpliwosci. Wiec nie ma sensu tego zapisywac.Jankiel pisze:Uzupełniłbym o stwierdzenie, że chodzi tylko o szarżę na róg jednostki - bo szarże w odpowiednią strefę nie budzą wątpliwości.
overrunbless pisze:Furion,
Pokaz mi, skad szarzujacy oddzial wzial sie w tym miejscu a pewnie bede mogl rozwiaz Twoje watpliwosci.
Bo chyba nie masz na mysli, ze oddzial z tego miejsca zaczyna szarze..... taki problem, jak wspomnial Jankiel, rozwiazuje 1" miedzy oddzialami.
Z tego, co wiem w overrunach liczy sie pozycja wyjsciowa jednostki, a nie miejsce dojscia. Czyli patrzymy, gdzie stales, kiedy wymiotłes przeciwnika a nie miejsce, w ktore doszedles w dodatkowym ruchu. Jesli dochodzisz do oddzialu w inna strefe niz powinienes, to traktowane to jest jak zwykla szarza - po stwierdzeniu, ze wejdziesz w kontakt z wrogiem, odpowiednio wczensiej modyfikujesz ruch swojego oddzialu, zeby wejsc we wlasciwa strefe.Furion pisze:overrunbless pisze:Furion,
Pokaz mi, skad szarzujacy oddzial wzial sie w tym miejscu a pewnie bede mogl rozwiaz Twoje watpliwosci.
Bo chyba nie masz na mysli, ze oddzial z tego miejsca zaczyna szarze..... taki problem, jak wspomnial Jankiel, rozwiazuje 1" miedzy oddzialami.
Źle wiesz.bless pisze: Z tego, co wiem ......
Jedy Knight pisze:Źle wiesz.bless pisze: Z tego, co wiem ......