Jak zrobić najemnego pikiniera? - tutorial
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Jak zrobić najemnego pikiniera? - tutorial
Witam!
Wielu graczy zapewne narzeka na brak modeli do najemników. Dzięki nowym, plastikowym wojakom z Imperium, tworzenie żądnych pieniędzy zawadiaków stało się dosyć proste i tanie.
Do wykonania konwersji użyłem:
1. Imperialnego piechura.
2. Noża.
3. Masy modelarskiej Green Stuff.
4. Spinacza.
5. Wiertarki ręcznej.
6. Scyzoryka.
7. Narzędzia rzeźbiarskiego Sculpting Tool.
8. Pilniczka do paznokci.
Zaczynamy od spinacza
Można go wyginać ręcznie albo za pomocą szczypiec ze scyzoryka. Po wyprostowaniu powinien wyglądać mniej więcej tak
Następnie używamy szczypiec, aby podzielić spinacz. Z jednego otrzymamy dwa trzony pik po 6 cm każdy i laskę.
Teraz pora pozbyć się linii podziału, niepotrzebnych fragmentów z rąk i wywiercić otwór na pikę.
Pikę można już przykleić.
Podobnie jak z rąk, teraz z grotu usuwamy niepotrzebne elementy. Strzałka wskazuje linie podziału.
Łączymy wszystkie części i otrzymujemy pikiniera
To jeszcze nie koniec poradnika. To była wersja podstawowa, nie wymagająca umiejętności rzeźbiarskich.
W Starym Świecie jednymi z najlepszych pikinierów są Estalijczycy. Używając trochę masy modelarskiej można przeciętnej figurce nadać bardzo klimatyczny wygląd.
Zacznijmy od najtrudniejszego czyli hełmu, a konkretniej morionu.
Wybieramy odpowiednią głowę i odcinamy pióro.
Mieszamy masę i nakładamy cienki pasek na jedną stronę hełmu. Lekko wyginamy ku górze.
Gdy wyschnie powtarzamy czynność po drugiej stronie. Następnie nakładamy trochę na tył i wydłużamy.
To samo na przodzie.
Przyklejamy cienki kawałek pośrodku.
Modelujemy grzebień za pomocą zwilżonych palców i narzędzia do rzeźbienia.
Do pośladka przyczepiamy jajowaty kawałek masy modelarskiej.
Robimy 3-4 nacięcia.
Powtarzamy czynność i otrzymujemy takie spodnie.
Podobnie jest z rękawami. Masę nakładamy gdzieś tak do łokcia.
Pora na but. Cienki pasek masy umieszczamy tuż pod kolanem.
Rzeźbimy obuwie. Strzałka wskazuje linie podziału, które powinno się usunąć.
Poprzednia pika nie zadowalała swoim wyglądem, dlatego używamy teraz masy. Nakładamy ją przy dłoni. Zwilżonymi palcami wykonujemy ruchy od ręki do końca piki. Należy pamiętać, żeby obracać co jakiś czas. W ten sposób będzie ona mniej krzywa i bardziej okazała.
Wszelkie nierówności i ślady palców usuwamy pilniczkiem do paznokci.
Oto efekty mojej pracy
Plusy:
- niski koszt ( w porównaniu do kupowania rzadkich, metalowych modeli GW )
- 100% legalność na turniejach ( nie zostały użyte żadne elementy z figurek innych firm )
- wyrównanie rachunków ze spinaczem
Minusy:
- słaby wygląd wersji podstawowej ( chyba, że pikę poprawi się masą modelarską )
- czasochłonność wersji estalijskiej ( hełm jest dosyć trudny do zrobienia, jeżeli się nie ma doświadczenia pracy z masami modelarskimi)
Uwagi:
- wiercąc otwór trzeba być ostrożnym, aby nie popsuć trzonu
- robienie zdjęć do poradnika było uciążliwe (momentami żałowałem, że nie posiadam czterech rąk jak Goro z Mortal Kombat)
Mam nadzieję, iż poradnik komuś się przyda. Jeśli macie jakieś pytania postaram się odpowiedzieć.
Pozdrawiam
Krzyek
Wielu graczy zapewne narzeka na brak modeli do najemników. Dzięki nowym, plastikowym wojakom z Imperium, tworzenie żądnych pieniędzy zawadiaków stało się dosyć proste i tanie.
Do wykonania konwersji użyłem:
1. Imperialnego piechura.
2. Noża.
3. Masy modelarskiej Green Stuff.
4. Spinacza.
5. Wiertarki ręcznej.
6. Scyzoryka.
7. Narzędzia rzeźbiarskiego Sculpting Tool.
8. Pilniczka do paznokci.
Zaczynamy od spinacza
Można go wyginać ręcznie albo za pomocą szczypiec ze scyzoryka. Po wyprostowaniu powinien wyglądać mniej więcej tak
Następnie używamy szczypiec, aby podzielić spinacz. Z jednego otrzymamy dwa trzony pik po 6 cm każdy i laskę.
Teraz pora pozbyć się linii podziału, niepotrzebnych fragmentów z rąk i wywiercić otwór na pikę.
Pikę można już przykleić.
Podobnie jak z rąk, teraz z grotu usuwamy niepotrzebne elementy. Strzałka wskazuje linie podziału.
Łączymy wszystkie części i otrzymujemy pikiniera
To jeszcze nie koniec poradnika. To była wersja podstawowa, nie wymagająca umiejętności rzeźbiarskich.
W Starym Świecie jednymi z najlepszych pikinierów są Estalijczycy. Używając trochę masy modelarskiej można przeciętnej figurce nadać bardzo klimatyczny wygląd.
Zacznijmy od najtrudniejszego czyli hełmu, a konkretniej morionu.
Wybieramy odpowiednią głowę i odcinamy pióro.
Mieszamy masę i nakładamy cienki pasek na jedną stronę hełmu. Lekko wyginamy ku górze.
Gdy wyschnie powtarzamy czynność po drugiej stronie. Następnie nakładamy trochę na tył i wydłużamy.
To samo na przodzie.
Przyklejamy cienki kawałek pośrodku.
Modelujemy grzebień za pomocą zwilżonych palców i narzędzia do rzeźbienia.
Do pośladka przyczepiamy jajowaty kawałek masy modelarskiej.
Robimy 3-4 nacięcia.
Powtarzamy czynność i otrzymujemy takie spodnie.
Podobnie jest z rękawami. Masę nakładamy gdzieś tak do łokcia.
Pora na but. Cienki pasek masy umieszczamy tuż pod kolanem.
Rzeźbimy obuwie. Strzałka wskazuje linie podziału, które powinno się usunąć.
Poprzednia pika nie zadowalała swoim wyglądem, dlatego używamy teraz masy. Nakładamy ją przy dłoni. Zwilżonymi palcami wykonujemy ruchy od ręki do końca piki. Należy pamiętać, żeby obracać co jakiś czas. W ten sposób będzie ona mniej krzywa i bardziej okazała.
Wszelkie nierówności i ślady palców usuwamy pilniczkiem do paznokci.
Oto efekty mojej pracy
Plusy:
- niski koszt ( w porównaniu do kupowania rzadkich, metalowych modeli GW )
- 100% legalność na turniejach ( nie zostały użyte żadne elementy z figurek innych firm )
- wyrównanie rachunków ze spinaczem
Minusy:
- słaby wygląd wersji podstawowej ( chyba, że pikę poprawi się masą modelarską )
- czasochłonność wersji estalijskiej ( hełm jest dosyć trudny do zrobienia, jeżeli się nie ma doświadczenia pracy z masami modelarskimi)
Uwagi:
- wiercąc otwór trzeba być ostrożnym, aby nie popsuć trzonu
- robienie zdjęć do poradnika było uciążliwe (momentami żałowałem, że nie posiadam czterech rąk jak Goro z Mortal Kombat)
Mam nadzieję, iż poradnik komuś się przyda. Jeśli macie jakieś pytania postaram się odpowiedzieć.
Pozdrawiam
Krzyek
super tutorial dokładnie wytłumaczone krok po kroku fajny efekt końcowy . ale hełm z boku wygląda jak przyduży cylinder xD (takie pierwsze skojarzenie)
ps: co ma oznaczać "najbardziej podobał mi się tekst o zwilżonych palca" mam nadzieję że chodziło ci o ty że jest to pomocne
ps2: jestem ciekawy jak by wyglądał pomalowany (taka sugestia abyś pokazał (jeśli zamierzasz go malować))
ps: co ma oznaczać "najbardziej podobał mi się tekst o zwilżonych palca" mam nadzieję że chodziło ci o ty że jest to pomocne
ps2: jestem ciekawy jak by wyglądał pomalowany (taka sugestia abyś pokazał (jeśli zamierzasz go malować))
zamiast spinacza proponuję zaopatrzyć się w pręt spawalniczy... jest idealnie prosty i się nie wygina.
http://www.technika.krakow.pl/index.php ... og&k_id=39
kupić można w sklepach metalowych na sztuki.
http://www.technika.krakow.pl/index.php ... og&k_id=39
kupić można w sklepach metalowych na sztuki.
Świetny tutorial!
Najbardziej zniszczyły mnie dwa pierwsze obrazki ze spinaczem
Ale:
Najbardziej zniszczyły mnie dwa pierwsze obrazki ze spinaczem
Ale:
+1 do tego co Błażej napisał. Dobrawszy odpowiednio grubość można po prostu przewiercić imperialiście otwór w łapie, włożyć sam pręt i tylko dokleić końcówkę od włóczni -- nie trzeba się bawić masą modelarską.Błażej pisze:zamiast spinacza proponuję zaopatrzyć się w pręt spawalniczy... jest idealnie prosty i się nie wygina.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
ja tez szukałem takich "drucików" i znalazłem , może się komuś przyda
http://www.kender.pl/p/29/27/akcesoria_ ... ystem.html
http://www.kender.pl/p/29/27/akcesoria_ ... ystem.html
Ja to bym zrobil to zupelnie inaczej (znaczy sie tak samo, ale w rok albo wiecej)
Przydaloby sie wspomniec zeby maczac paluchy w wodzie/wazelinowac przy pracy z gsem (eee... wody? jakiej wody? przeciez wiadomo, ze najlepszym przyjacielem kazdego modelarza jest slina... i piwo ]:->)...
btw. Spinacz na prezydenta!
Przydaloby sie wspomniec zeby maczac paluchy w wodzie/wazelinowac przy pracy z gsem (eee... wody? jakiej wody? przeciez wiadomo, ze najlepszym przyjacielem kazdego modelarza jest slina... i piwo ]:->)...
btw. Spinacz na prezydenta!
Sanity is for the weak...
Widziałem to na cytadeli i bardzo mi się podobało zwłaszcza zaprowadzenie porządku ze spinaczem . Grzebień morionu to bym zrobił z przyciętej plexi wstawionej w nacięcie w głowie, bo ten tu to taki rozkwaszony trochę jest . Poza tym myślę sobie, że fajnie by wygłądał w czarnym pancerzu ze złotymi krawędziami, cóś w stylu konkwistadorów.