Ciekawostki odnosnie zasad lizakow

Lizardmen

Moderator: Ziemko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
woolfik
Chuck Norris

Re: Ciekawostki odnosnie zasad lizakow

Post autor: woolfik »

Gdybym jeszcze umiał robić takie rzeczy :wink: .Wychodzące z wody saurusy już mam 2 zrobione i nie wygląda to źle, chyba jednak zostanę przy tym pomyśle.
Aha: Filera i tak bym nie zrobił bo jak już pisałem nie mam więcej saurusów, a jakbym miał to nie robiłbym fillera tylko dał je na zwykłą podstawke :wink:

Awatar użytkownika
Shadar
Kradziej

Post autor: Shadar »

Nie pomyślałem o tym ,ze skoro brakuje ci 4-5 to nie masz z czego zrobić filera :lol2: . Właściwie to zabawa wcale nie jest trudna, bo po prostu "walczące" modele muszą być bardzo blisko siebie i stać w miarę dynamicznych pozach. Wcale nie trzeba się męczyć z robieniem ran, bo jak zrobi się ze dwie walki, gdzie któryś model paruje atak, to już wygląda to dość naturalnie.
Wieszkto pisze:
Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.

Awatar użytkownika
woolfik
Chuck Norris

Może kiedyś spróbuje. Narazie chce armie do końca wakacji pomalować :roll:

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Co daje aquatic w tej edycji? Możemy maszerować po rzeczkach?

Awatar użytkownika
woolfik
Chuck Norris

soft cover o ile się nie myle.

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Możemy się ruszać po jeziorach (dla reszty modeli w grze są impassable) oraz ruszać przez bagna itp bez zdawania dangerous terrain.
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Awatar użytkownika
Donderwolf
Wałkarz

Post autor: Donderwolf »

a jak ten aquatic ma się do chamków?! można w tej ed. ignorować 12" od przeciwnika o ile jesteśmy w jeziorku/rzeczce etc 2" od krawędzi?!

orelha
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: orelha »

wtedy mozesz sie wystawic 10 cali od przeciwnika, super boost ;P

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Donderwolf pisze:a jak ten aquatic ma się do chamków?! można w tej ed. ignorować 12" od przeciwnika o ile jesteśmy w jeziorku/rzeczce etc 2" od krawędzi?!
Nie.
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Post autor: The WariaX »

Zadam teraz bardzo noobowe pytanie :oops: :oops: :oops: i na pewno odp na nie jest na tym forum (nie umiem znaleźć).
Na jakiej charakterystyce stegadon testuje inicjatywę jak dostaję na twarz pit of shades?

W uściśleniach jest, że:
Jeśli test charakterystyk musi wykonać cały model (np. - znów - dwellers below),
testujemy na najwyższej wartości tej charakterystyki na modelu.

Jeśli test charakterystyk musi wykonać część modelu lub wszystkie jego częsci (np.
pit of shades, fate of bjuna), każda część modelu testuje na własnej charakterystyce
Ja to rozumiem tak, że stegadon testuje w oparciu o inicjatywę załogi (najwyższa wartość) i jest to jeden test.
Gdy dojeżdża go priest, wykonuje się dwa testy: priest na swojej, a stegadon w oparciu o załogę.
Czy coś pierniczę....... ?

Pozdro

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Nie. Stegadon zdaje na swojej, a każda skinka włącznie z herosami na swojej osobno. Czyli zdajesz 6 testów w sumie.

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Taki bajer, ok dzięki :wink:

Awatar użytkownika
Byqu
Masakrator

Post autor: Byqu »

Po pierwsze nie skinka, ale skink. Nie wiem, skąd Ci się wziął rodzaj żeński. Po drugie stegadon wraz z załogą to jeden model. Osobno testują się tylko w kombacie, np.ze spirit sworda. Do np. dwellersa testuje cały model. Osobno zdaje tylko priest.
WELCOME TO ESTALIA GENTLEMEN

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Hmmmmm.......

To w końcu jak? I jeszcze jedno, test z dwellersa czymś się różni od testu pitki (po za tym, że w jednym siła, a w drugim inicjatywa)? Szczerze mówiąc nie rozumiem tych dwóch różnych przypadków, które zacytowałem. Nie rozumiem, kiedy występuje I a kiedy II.

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Post autor: Golonka »

Niestety nie masz racji. Jakkolwiek mi się to nie podoba, stegadon testuje inicjatywe na swojej wartości i każdy skinek na swojej. Na 7 edycji zdawały skinki, na obecnej każdy z osobna i to do każdego testu czy z dwellers below, czy z czegokolwiek pitopodobnego itp. Smutne, ale prawdziwe.
Furion pisze:
@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
No, becouse no.

Awatar użytkownika
Byqu
Masakrator

Post autor: Byqu »

Z pitki dostają wszyscy bo to templatka. Z dwellersa bierzesz najwyższą.
WELCOME TO ESTALIA GENTLEMEN

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Post autor: Golonka »

Nie. Wydaje mi się, ale jeszcze spytam się Liddera, ale zdają wszyscy osobno, jako że mają osobne charakterystyki wounds.
Furion pisze:
@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
No, becouse no.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Na pewno z pitki kazdy zdaje na swojej, co do dwellersow nie jestem pewien.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Golonka pisze:Nie. Wydaje mi się, ale jeszcze spytam się Liddera, ale zdają wszyscy osobno, jako że mają osobne charakterystyki wounds.
Masz nawet w uściśleniach, nie ma co kombinować. Posiadanie osobnej charakterystyki wounds to jedna sprawa, inna sprawa to czar wymagający test charakterystki (dwellers) a co innego to czar / zdolność atakujący templatką (pitka)

Templatki, jak wszystkie (armata, katapulta, pitka) biją po wszystkim. Woundują, testują, cokolwiek, na danej części modelu. Strona 9.

Testy charakterystyk masz opisane w BRB na stronie 10.

Tyle w temacie ;)

pozdrawiam
Furion

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Mam spór z kolegą odnośnie strzelania salamander. Ja uważam, że rozpatruje się strzały po kolei, czyli: przykłada się pierwszą templatkę, sprawdza ile modeli jest trafionych, rzuca się na woundy i ew. savy, ściąga się zabite modele, a potem ew. test paniki, a następnie rozpatruje się kolejny strzał. Kolega uważa, że strzały rozpatruje się jednocześnie, tzn kładzie się templatkę, sprawdza ile modeli trafiła, przykłada się drugą templatkę itd, następnie trafienia się sumuje i rozlicza jednocześnie.

Proszę o arbitraż, jak to w końcu jest z tym strzelaniem.

ODPOWIEDZ