Wiara, Religia, Kościół
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
- swieta_barbara
- habydysz
Jasiuu, to screen z Zeitgeista, nie?
Kefas
Nie znalazłem właściwego cytatu ale mam inny mniej drastyczny
J- "Nie dobrze jest zabierać chleb dzieciom i rzucać szczeniętom" - odmowa uleczenia córki pewnej żydówki
Polecam kysiążkę "Ukrzyżowany w majestacie prawa".
A są tam takie jaja, że Jezus Świebodziński by się nie powstydził.
Nie znalazłem właściwego cytatu ale mam inny mniej drastyczny
J- "Nie dobrze jest zabierać chleb dzieciom i rzucać szczeniętom" - odmowa uleczenia córki pewnej żydówki
Polecam kysiążkę "Ukrzyżowany w majestacie prawa".
A są tam takie jaja, że Jezus Świebodziński by się nie powstydził.
Uprawianie seksu jest dla każdego faceta imperatywem. Kształtowanie wyglądu bez wątpienia służy poprawieniu swej atrakcyjności, a co za tym idzie możności uprawiania seksu. Jeśli robisz to tylko dla siebie, to znaczy, że chcesz uprawiać seks z samym sobą. Jeśli budujesz mięśnie dla siebie, to jesteś pedałem
Skoro już uczepiłeś się tego fragmentu - dwa wersy dalej, ten sam nienawistny Jezus...
Ewangelia Marka rozdział 7.
[BTW, Jezus mówiący że nie należy rzucać chleba przeznaczonego dla dzieci psom - jakie to drastyczne]
Ponadto podany przez Ciebie kontekst cytatu jest nieprawdziwy - w tym fragmencie właśnie chodzi o to, że kobieta nie była żydowką, tylko poganką.On jej rzekł: «Przez wzgląd na te słowa idź, zły duch opuścił twoją córkę». Gdy wróciła do domu, zastała dziecko leżące na łóżku, a zły duch wyszedł.
Ewangelia Marka rozdział 7.
[BTW, Jezus mówiący że nie należy rzucać chleba przeznaczonego dla dzieci psom - jakie to drastyczne]
Queek.
Uprzedziłeś mnie z edycją.
Mam teraz ten tekst przed sobą.
Wiem, że później ją uleczył po tym matka się ukorzyła.. ale to chyba nie świadczy dobrze o Jezusie. Raczej o chęci dominacji i głupiej dumie.
Masz opętaną córkę a facet mówi. "Nie uleczę takiej suki (psa)." Ja leczę ludzi.
Mam teraz ten tekst przed sobą.
Wiem, że później ją uleczył po tym matka się ukorzyła.. ale to chyba nie świadczy dobrze o Jezusie. Raczej o chęci dominacji i głupiej dumie.
Masz opętaną córkę a facet mówi. "Nie uleczę takiej suki (psa)." Ja leczę ludzi.
Uprawianie seksu jest dla każdego faceta imperatywem. Kształtowanie wyglądu bez wątpienia służy poprawieniu swej atrakcyjności, a co za tym idzie możności uprawiania seksu. Jeśli robisz to tylko dla siebie, to znaczy, że chcesz uprawiać seks z samym sobą. Jeśli budujesz mięśnie dla siebie, to jesteś pedałem
z całym szacunkiem ale Twoje metody interpretacji przypominają mi pewną grupę biblijnych RAW-owców chodzących od domu do domu...
Przez to właśnie jestem do organizacji religinych uprzedzony - własna interpretacja "Ksiąg świętych" jest jedna i niepodważalna...ehh
Przez to właśnie jestem do organizacji religinych uprzedzony - własna interpretacja "Ksiąg świętych" jest jedna i niepodważalna...ehh
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
To po co je pisać? Żeby grupka "wywyższonych" miała monopol na poglądy religijne i mogła w spokoju dyktować warunki reszcie "maluczkich"? Ja wiem, że głównym powodem, dla którego Kościół protestował przed tłumaczeniem Biblii na języki narodowe był fakt, że od tamtego momentu każdy mógł ją przeczytać i wyciągać własne wnioski w zgodzie z tym co dyktował mu jego własny intelekt. Wiem również, że nieładnie to wygląda z perspektywy naszych czasów, ale należy po prostu przyjąć do wiadomości, że Kościół (jak i oczywiście inne "zinstytucjonalizowane" religie) był od wielu wieków organizacją mającą cele polityczne. Dzisiaj powolutku odchodzimy od tego modelu, podczas gdy np. w krajach Bliskiego Wschodu inna religia, Islam, działa politycznie dokładnie tak jak sto, dwieście i pięćset lat temu.i tak sie kończy próba przetłumaczenia pism których zwykły człowiek nie jest w stanie zrozumieć.
Według Kościoła Katolickiego do zrozumienia Pisma Świętego potrzebny jest dar Ducha Świętego.Nie wiem dokładnie kto może tłumaczyć(sens)słów w nim zawartych ale na pewno nie zwykli ludzie,ponieważ oni nie potrafią go zrozumieć i potem powstają niepewności i konflikty.
- Silesian_Heretic
- "Nie jestem powergamerem"
- Kontakt:
A ten dar ducha świętego to jak zdefiniować ? Są tego jakieś namacalne oznaki ? Czy każdy może sobie uzurpować takie obdarowanie ?Franklin pisze:Według Kościoła Katolickiego do zrozumienia Pisma Świętego potrzebny jest dar Ducha Świętego.Nie wiem dokładnie kto może tłumaczyć(sens)słów w nim zawartych ale na pewno nie zwykli ludzie,ponieważ oni nie potrafią go zrozumieć i potem powstają niepewności i konflikty.
- Aron_Banalny
- Masakrator
joł, ciekierałt. screen Jasiaaaaa jest lipny, wszystkiego nie wiem ale o horusie czytało się. też lubię filmy typu zeitgeist (ten o WTC miszcz), ale trzeba je przesiać przez sito rozsądku.
Horus został zrodzony przez izydę, a ta zapłodniona przez ozyrysa.
ale Jezus nie urodził się w grudniu, kamaaaaaaan
Horus został zrodzony przez izydę, a ta zapłodniona przez ozyrysa.
ale Jezus nie urodził się w grudniu, kamaaaaaaan
- Naviedzony
No kontynuuj jak już zacząłeś i wyjaśnij mi co oznacza fakt, że jedynie osoba natchniona przez Ducha Świętego może interpretować słowa zawarte w Biblii. W takim razie po co ksiądz na mszy zachęca do czytania Pisma? Ostatnio byłem na mszy (na pasterce), z grzeczności co prawda i dla podtrzymania tradycji z resztą rodziny, bo jestem miłym facetem i nie lubię psuć nikomu wieczoru, a godzina mnie nie zbawi, tym bardziej że wieczór był śliczny i spacer zapowiadał się miły. Na owej mszy ksiądz wyraźnie zachęcał wiernych by wybierali sobie jakieś zdanie z Biblii i pamiętali o nim przez cały dzień.Franklin pisze:Szczerze powiedziawszy nie wiem ale,to oczywiste,że Pismo Święte będzie tłumaczyć głowa kościoła niż jakis zwykły człowiek który moze nawet posiadać pewną wiedzę ale i tak zrozumie to w inny sposób(ciężko mi to wytłumaczyć)
Pytanie teraz... po co? Skoro zdanie to mogą zrozumieć jedynie osoby obdarowane łaską Ducha Świętego, to po kij zwykły, szary nieliczący się w ogóle wyznawca jakich miliony ma otwierać Biblię? Żeby jej nie zrozumieć?
Każdy może zostać "obdarowany łaską ducha świętego", jeśli byłeś u spowiedzi, postanowiłeś poprawe, odmówiłeś pokute itp. to przemyśl to zdanie, spróbuj zinterpretować, pomyśl czy jest jakieś wydarzenie z twojego życia które wiąże sie w jakiś sposób z tym, to powinieneś zrozumiećNaviedzony pisze:Franklin pisze: Pytanie teraz... po co? Skoro zdanie to mogą zrozumieć jedynie osoby obdarowane łaską Ducha Świętego, to po kij zwykły, szary nieliczący się w ogóle wyznawca jakich miliony ma otwierać Biblię? Żeby jej nie zrozumieć?
KLIKNIJ
Jak ma ktoś batalion DE do sprzedazy to pisac na PW
może brakować max. 10 warriorow/korsarzy
Jak ma ktoś batalion DE do sprzedazy to pisac na PW
może brakować max. 10 warriorow/korsarzy
- Silesian_Heretic
- "Nie jestem powergamerem"
- Kontakt:
No właśnie to miałem na myśli ale nie natchnął mnie na tyle duch logiki, żeby się tak rozpisywać . I tutaj pojawia się przysłowiowy zonk. Najfajniej przedstawił to Luc Besson w Joannie Dark. Od natchienia do egocentrycznego szaleństwa jeden krok...Naviedzony pisze:No kontynuuj jak już zacząłeś i wyjaśnij mi co oznacza fakt, że jedynie osoba natchniona przez Ducha Świętego może interpretować słowa zawarte w Biblii. W takim razie po co ksiądz na mszy zachęca do czytania Pisma? Ostatnio byłem na mszy (na pasterce), z grzeczności co prawda i dla podtrzymania tradycji z resztą rodziny, bo jestem miłym facetem i nie lubię psuć nikomu wieczoru, a godzina mnie nie zbawi, tym bardziej że wieczór był śliczny i spacer zapowiadał się miły. Na owej mszy ksiądz wyraźnie zachęcał wiernych by wybierali sobie jakieś zdanie z Biblii i pamiętali o nim przez cały dzień.Franklin pisze:Szczerze powiedziawszy nie wiem ale,to oczywiste,że Pismo Święte będzie tłumaczyć głowa kościoła niż jakis zwykły człowiek który moze nawet posiadać pewną wiedzę ale i tak zrozumie to w inny sposób(ciężko mi to wytłumaczyć)
Pytanie teraz... po co? Skoro zdanie to mogą zrozumieć jedynie osoby obdarowane łaską Ducha Świętego, to po kij zwykły, szary nieliczący się w ogóle wyznawca jakich miliony ma otwierać Biblię? Żeby jej nie zrozumieć?
- Naviedzony
A kulturoznawcy i religioznawcy? Historycy? Znawcy hebrajskiego i aramejskiego? Oni się nie kwalifikują, jeśli nie zostali obdarowani łaską ducha świętego?Każdy może zostać "obdarowany łaską ducha świętego", jeśli byłeś u spowiedzi, postanowiłeś poprawe, odmówiłeś pokute itp. to przemyśl to zdanie, spróbuj zinterpretować, pomyśl czy jest jakieś wydarzenie z twojego życia które wiąże sie w jakiś sposób z tym, to powinieneś zrozumieć